Home » Ondernemersnieuws » overheid » Dag VAR, welkom BGL

Dag VAR, welkom BGL

Geplaatst in: overheid, zzp

De bekende VAR-verklaring die zzp’ers vaak moeten overleggen, gaat verdwijnen en wordt vervangen door een Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). Dat voorstel heeft staatssecretaris Eric Wiebes vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Veel zzp’ers zullen blij zijn dat ze van die VAR af zijn, maar of ze blij worden van de nieuwe BGL valt te betwijfelen.

Met de BGL wil de staatssecretaris namelijk voorkomen dat er gewerkt wordt in zogenaamde schijnzelfstandigheid, wat in feite een verkapt dienstverband is. Volgens de overheid is dat in 2 tot 14% van alle zzp’ers het geval. Als de belastingdienst achteraf kan vaststellen dat de VAR ten onrechte is gebruikt, wordt de schade (achterstallige loonbelasting en premies) verhaald op de zzp’er. Met de nieuwe BGL is de opdrachtgever ook verantwoordelijk. Dat klinkt rechtvaardig, maar heeft wel tot gevolg dat je, voor je een opdracht krijgt, via een webmodule een aantal vragen moet beantwoorden die vervolgens door de opdrachtgever moeten worden gecontroleerd. En dat klinkt als: veel werk.

Overigens hoef je als zzp’er niet voor elke opdracht een nieuwe beschikking aan te vragen: bij opdrachten waar werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kun je dezelfde ‘beschikking’ gebruiken. Maar ja, ‘gelijk zijn’, wat is dat? Nu ja, we wachten het even af. Maar als je je inzichten met ons wilt delen, dan ben je welkom!