Home » Ondernemersnieuws » detailhandel » CBS: minder krimp detailhandel door groei bij non-foodwinkels

CBS: minder krimp detailhandel door groei bij non-foodwinkels

Geplaatst in: detailhandel

In het eerste kwartaal van 2014 was de omzet van de detailhandel 0,3 procent lager dan een jaar geleden. Dit is de kleinste omzetkrimp van de afgelopen twee jaar. Het lichte herstel kwam vooral door hogere verkopen bij de non-foodwinkels. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend gemaakt.

Verkopen non-foodwinkels toegenomen
In de non-foodsector stegen de verkopen in het eerste kwartaal van 2014 voor het eerst in ruim drie jaar, de prijzen daalden licht. Deze winkels zetten daarmee de trend van 2013 door: na een dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 werd de krimp in de loop van het jaar steeds kleiner.
Vooral de winkels in doe-het-zelfartikelen presteerden beter. Sinds het vierde kwartaal van 2006 was de groei van de omzet in deze branche niet zo hoog. Vooral in februari en maart, waarin het relatief droog en warm weer was,was de omzetgroei sterk. Deze verbetering sluit aan bij de stijging van het aantal woningverkopen in de afgelopen maanden.

Paaseffect drukt omzet voedings- en genotmiddelenwinkels

De winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden de eerste omzetdaling sinds begin 2010.De verkopen in deze winkels liepen al langer terug, maar hogere prijzen compenseerden deze krimp. In het afgelopen half jaar stegen de prijzen echter steeds minder sterk, terwijl de hoeveelheid verkochte artikelen bleef dalen. De krimp in het eerste kwartaal van 2014 werd met name veroorzaakt door een forse daling van de omzet in de maand maart.De paasaankopen werden vorig jaar voornamelijk in de laatste week van maart gedaan en dit jaar vooral in april. Bovendien was de samenstelling van de koopdagen minder gunstigdan in maart vorig jaar. Na correctie voor deze effecten was de omzet in maart iets hoger dan een jaar geleden.