Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Camerabewaking bij uw bedrijf: ja of nee?

Camerabewaking bij uw bedrijf: ja of nee?

Geplaatst in: algemeen

Er zijn verschillende vormen van camerabewaking, die elk een ander doel dienen. Zo kunt u camerabewaking instellen om inbrekers buiten de deur te houden, kunt u camera’s ophangen bij de ingang om te zien wie het pand betreedt, of kunt u cameratoezicht gebruiken ter bescherming van uw goederen. Wanneer mag u wel en niet camera’s gebruiken in uw bedrijf? En wilt u dat ook?

Camera’s tegen inbraak

U kunt uw bedrijf beschermen tegen inbraak door te zorgen dat alle deuren en ramen worden gefilmd door opvallende camera’s. Hebt u een hek of afscheiding rond het terrein, dan kunt u ook kiezen om deze te filmen. De camera’s worden pas ingeschakeld wanneer het alarmsysteem wordt geactiveerd, waardoor de werknemers overdag niet worden gefilmd. Dit beschermt hun privacy, waardoor ze meer ontspannen kunnen werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat duidelijk aanwezige camera’s ruim de helft van het aantal inbraakpogingen voorkomt, simpelweg door de inbreker af te schrikken.

Wie betreedt het pand?

In sommige gevallen wilt u op de hoogte zijn van wie het pand op welk tijdstip betreedt. U mag de camera echter nooit gebruiken om uw werknemers te controleren. U kunt ze dus ook later niet aanspreken op hun gedrag, zoals “jij komt elke dag 5 minuten te laat volgens de camera”. Anderzijds weet u wel wie het pand betreden, waardoor zeker publieke panden beter worden gecontroleerd. U dient wel bordjes op te hangen, of de camera zodanig duidelijk in het zicht te hangen dat niemand verrast is dat er wordt gefilmd. Is er dan een probleem binnen het pand, zoals diefstal, dan kunt u met behulp van de camerabeelden vaststellen wie op dat moment binnen was.

Bescherming van goederen

In sommige gevallen wilt u uw bedrijfseigendommen of de eigendommen van uw werknemers beschermen door ze te bewaken middels camera’s. Dit geldt bijvoorbeeld in winkels door een camera bij de kassa op te hangen, maar ook in ruimtes met kluisjes of in de garderobe. Ook hier geldt: iedereen dient te weten dat hij / zij wordt gefilmd. Daarnaast mag u nooit de werknemer aanspreken op gedrag dat zichtbaar is op de camera. Het doel van de camera is het beschermen van eigendommen en dat is ook het enige waarvoor de beelden mogen worden gebruikt.

Verborgen camera’s

Elk camera-gebruik moet officieel worden voorgelegd aan de ondernemingsraad en aan het CBP (collegebescherming persoonsgegevens). Dit geldt zeker voor verborgen camera’s, die aan nog veel strengere regels moeten voldoen dan ‘gewone’ camera’s. Verborgen camera’s schenden de privacy van uw werknemers en mogen alleen ingezet worden als u kunt aantonen dat andere middelen hebben gefaald. Ze mogen alleen gebruikt worden voor een specifiek doel en voor beperkte tijd. Voldoet u daarmee niet aan de normen, dan kunnen de beelden niet worden gebruikt en bent u zelfs strafbaar!

Camera’s in uw bedrijf: ja of nee?

Er zijn eigenlijk twee reacties van uw werknemers op de camera’s mogelijk. Enerzijds kunnen mensen zich erdoor ‘bekeken’ voelen, waardoor ze niet ontspannen kunnen werken. Anderzijds kunnen ze zich er ook veiliger door voelen. Het gevoel van uw werknemers is afhankelijk van de situatie binnen het bedrijf. Het is geruststellend om te weten dat de deur wordt bewaakt en ook kluisjes en garderobes zijn goede plaatsen om camera’s op te hangen. Pas echter op wanneer u de camera’s wilt ophangen op plaatsen waar uw werknemers hun werk uitvoeren, zoals in een kantoorruimte. Dan voelen werknemers zich snel beperkt door de aanwezigheid van camera’s, waardoor het werk wordt belemmerd. Vraag u dus altijd af op welke plaatsen de camera’s een positieve invloed zullen hebben (deuren, kluisjes) en waar ze negatieve invloed zullen hebben (kantoren, kantines). Aan de hand hiervan kunt u bepalen of camera’s in uw bedrijf een verstandige keus zijn of niet.