Home » Ondernemersnieuws » overheid » BTW-verhoging van de baan, onduidelijkheid blijft

BTW-verhoging van de baan, onduidelijkheid blijft

Geplaatst in: overheid

De Tweede Kamer liep niet warm voor het voorstel van staatssecretaris Wiebes om het 6%-tarief van de btw te verhogen naar 21%. Tot opluchting van de ondernemers die nu het lage tarief mogen hanteren. Dat betekent wel dat we in ons land nog steeds met een rare verdeling tussen het hoge en het lage tarief blijven zitten. In de politiek wordt vaak gewezen op het verschil tussen caviavoer en konijnenvoer. Op caviavoer zit 21% btw, op konijnenvoer 6%. De ‘logica’ daarachter is dat konijnen als etenswaar worden gezien, cavia’s niet. Ook gek: bij een papieren boek betaal je 6%, bij een e-boek 21%.

Voor sommige ondernemers kunnen die verschillen in btw-tarief leiden tot extra administratie en/of onduidelijkheden. Voor het onderhoud van de fiets bijvoorbeeld, rekent de fietsenmaker 6% btw. Maar de plakspullen die nodig zijn om een band te plakken vallen onder het 21%-tarief. Speciaal voor dat soort situaties hanteert de Belastingdienst de ‘combinatie van goederen.’

Voor je een onderneming start moet je je goed verdiepen in dit soort belastingkwesties en op basis van de uitkomsten je administratie inrichten. Neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst voor je aan de slag gaat!