Home » Ondernemersnieuws » Belastingen » Btw berekenen: zo doe je dat (met handige link naar hulp)

Btw berekenen: zo doe je dat (met handige link naar hulp)

Geplaatst in: administratie, Belastingen

Ondernemen kent al decennialang een groeiende populariteit in ons land. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat ook in 2023 het aantal ondernemingen weer is toegenomen. Er kiezen vooral veel mensen voor om als zzp’er aan de slag te gaan. Dit aantal groeide procentueel gezien in 2023 zelfs harder dan het totale aantal ondernemingen. Deze – intussen ruim 171.000 mensen – werken vaak vanuit een passie voor een product of dienst. Maar bij ondernemen horen ook andere werkzaamheden, zoals het bijhouden van de boekhouding. En die vinden velen best ingewikkeld. Hoe zat dat bijvoorbeeld ook alweer met btw, de Belasting Toegevoegde Waarde?

euro's

De btw-tarieven

In Nederland kennen we drie btw-tarieven. Deze breng je (tenzij je deelneemt aan de KOR, de Kleine Ondernemersregeling) in rekening aan je klanten bij het leveren van producten of diensten. Bij internationaal zakendoen, en voor de visserij en de bevoorrading van schepen geldt het tarief van nul procent. Voor een aantal diensten en voor voedsel geldt het verlaagde btw-tarief van negen procent. Over alle overige producten of diensten dien je 21 procent btw in rekening te brengen, of dit brengen leveranciers bij jou in rekening (maar zijn aftrekbaar, waarover verderop meer).

Btw omrekenen

Ondernemers willen regelmatig de btw om- of berekenen. Dit is soms best even ingewikkeld, dus gelukkig heb je online handige tools voor de btw omrekenen. Soms gaat het om de berekening van exclusief naar inclusief btw. Omdat je wil weten hoeveel btw je aan (particuliere) klanten in rekening moeten brengen bovenop hun kostprijs met winstmarge, om tot de verkoopprijs te komen. En soms wil je juist omrekenen van inclusief naar exclusief. Als ondernemer mag je namelijk de btw over zakelijke uitgaven aftrekken bij de btw-aangifte.

De belangrijkste formules om btw (met hoog of laag tarief) te berekenen zijn:

Totaalprijs inclusief btw: [kostprijs + winstmarge] + 21 of 9 %

Alleen btw over de prijs: verkoopprijs x 0,21 of x 0,09

Bedrag exclusief btw: prijs / 1,21 of 1,09

Boekhouden misschien niet leuk, maar wel nodig

Het bijhouden van de boekhouding – of nog breder, administratie – is een klus waar de meeste ondernemers het liefst zo weinig mogelijk tijd aan kwijt zijn. Niet alleen omdat ze het gewoon niet interessant vinden, maar ook omdat de wet- en regelgeving in ins land behoorlijk complex en uitgebreid is. En bovendien ook nog eens voortdurend aan veranderingen onderhevig. Toch is het belangrijk om je boekhouding goed op orde te hebben en te houden. Zo zorg je er immers voor dat je boekhouding voldoet aan de gestelde eisen, en voorkom je problemen met de Belastingdienst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je maandelijks per kwartaal of jaarlijks netjes de btw-aangifte doet om boetes te voorkomen.


Afbeelding van Bruno via Pixabay