Home » Ondernemersnieuws » administratie » Btw-aangifte doen over het tweede kwartaal?

Btw-aangifte doen over het tweede kwartaal?

Geplaatst in: administratie, overheid

Ben je net als ruim 130.000 andere Nederlanders in de eerste helft van 2022 een onderneming begonnen[1]? En ga je voor het eerst btw-aangifte doen? Zorg ervoor dat je btw-aangifte én betaling uiterlijk zondag 31 juli binnen zijn bij de Belastingdienst. Oók als je geen omzet had, moet je btw-aangifte doen. Om je te helpen bij je btw-aangifte en andere belastingzaken, heeft de Belastingdienst vijf aandachtspunten op een rij gezet.

 1. Doe de btw-aangifte niet op de automatische piloot
  Vier op de tien ondernemers die btw-aangifte doen, doen dit op de automatische piloot. Zonde, want de btw-aangifte is een mooi moment om stil te staan bij veranderingen en wat die voor je onderneming kunnen betekenen. Want of je nu net gestart bent met ondernemen, je bedrijf groeit of je binnenkort je eerste medewerker in dienst neemt: veranderingen hebben mogelijk gevolgen voor je belastingzaken.
 2. Doe altijd btw-aangifte, ook als je niets aan te geven hebt
  Bijvoorbeeld omdat je in het afgelopen kwartaal geen omzet draaide. In de btw-aangifte geef je dit eenvoudig aan. Doe je geen btw-aangifte of doe je de aangifte te laat? Dan kun je een boete krijgen en maakt de Belastingdienst zelf een schatting van de btw die je moet betalen.Als je net gestart bent met ondernemen, kan het zijn dat er nog geen digitale aangifte voor je klaarstaat in Mijn Belastingdienst Zakelijk. In dat geval ontvang je je eerste btw-aangifte op papier.
 3. Schakel hulp in als je er niet uitkomtWil je tijd besparen? Maak dan gebruik van professionele aangiftesoftware. Er bestaan online boekhoud- en administratiepakketten waarmee je de btw-aangifte direct vanuit de software indient bij de Belastingdienst. Dit is wel zo makkelijk en voorkomt dat je gegevens verkeerd overtypt.
 4. Plan de betaling in via online bankieren
  Dan weet je zeker dat de betaling op tijd binnen is. De btw-aangifte én betaling over het tweede kwartaal moeten uiterlijk zondag 31 juli binnen zijn bij de Belastingdienst.
 5. Kleineondernemersregeling: uitzondering voor kleine ondernemers
  Blijft je jaaromzet structureel onder de € 20.000,-? Dan kun je deelname aan de kleineondernemersregeling (KOR) overwegen. De KOR is een vrijstelling voor de btw. Maak je gebruik van de KOR, dan hoef je geen btw-aangifte te doen, maar kun je ook geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen.

Meer weten?

Kijk op belastingdienst.nl/starters voor meer informatie en hulpmiddelen voor een goede start met je belastingzaken.

[1] Kamer van Koophandel, data over de bedrijvendynamiek 2022 2e kwartaal: https://www.kvk.nl/download/0315_KVK_Bedrijvendynamiek_Q2_2022_tcm109-507935.pdf