Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Een broodfonds als alternatief voor AOV

Een broodfonds als alternatief voor AOV

Geplaatst in: algemeen, zzp

Van alle zzp’ers heeft slechts 2 op de 10 (21,9%)* een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Da’s weinig, niet-verzekerden lopen een groot risico. Nu zullen velen ongetwijfeld denken dat het wel meevalt met dat risico en voor anderen is een AOV domweg te duur. Een aantal zzp’ers kiest daarom voor het alternatief, een broodfonds.

Wat is een broodfonds?

De kern van een broodfonds is solidariteit tussen zzp’ers. Je formeert een groep van minimaal 20 en maximaal 50 deelnemers en spreekt af dat je allemaal een vast bedrag per maand spaart. Wordt een van de deelnemers ziek, dan voorzien de anderen hem of haar van (een deel van) het inkomen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het bedrag dat iemand zelf maandelijks spaart. Op die manier krijgt iedereen dus een uitkering die past bij zijn inkomensniveau.

Ee nadeel van het broodfonds is dat er na 2 jaar ziekte een einde komt aan de schenkingen. Je belandt dan dus uiteindelijk toch in de bijstand. Het grote voordeel is natuurlijk dat je per maand minder kwijt bent dan bij een AOV en bovendien is het spaargeld dat je reserveert voor ‘de pot’. Stap je op zeker moment uit het broodfonds, dan is het opzij gelegde geld gewoon voor jou. Maar bij een AOV is de duur van je uitkering in principe van onbeperkte duur, wat iets meer zekerheid geeft over je toekomstige inkomen.

Voor sommigen zal het ook een prettig idee zijn dat een broodfonds is gestoeld op solidariteit met gelijkgestemden, ook zzp’ers (al kunnen die uit heel verschillende beroepen komen). Die solidariteit komt wel onder druk te staan als er meerdere ondernemers tegelijk een beroep doen op de spaargelden en dat is daarmee ook meteen weer een nadeel van deze oplossing.

Samengevat: de voordelen van een broodfonds
  • het maandelijkse bedrag dat je moet reserveren is relatief laag
  • je doet het samen met andere ondernemers en hebt niks te maken met een verzekeraar
  • er is geen verzekeringsarts die moeilijk doet over wel of geen uitkering
  • je spaart geld en alles wat niet uitgekeerd wordt, blijft van jou.
En de nadelen:
  • de duur van de uitkering is maximaal twee jaar
  • mocht je heel lang ziek blijven, dan is een AOV uiteindeljk goedkoper
  • je spaart je inleg, die is dus niet aftrekbaar van de belasting
  • solidariteit is mooi, maar ook kwetsbaar zodra er meerdere zieken tegelijk zijn

Wil je meer weten over het broodfonds of kijken of er een bij jou in de buurt is waar je je kunt aansluiten? Kijk dan op de site van het broodfonds.

 

  • Dit aandeel is gedaald van 23,4 procent in 2011 tot 21,9 procent in 2013 (CBS).