Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Britse studie wijst uit: staand werken goed voor gezondheid

Britse studie wijst uit: staand werken goed voor gezondheid

Geplaatst in: algemeen

Het is inmiddels bekend dat langdurig zitten leidt tot een slechte gezondheid. Zitten wordt ook ‘het nieuwe roken’ genoemd; het vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Staand werken is daarentegen juist heel gezond. Dat bevestigt een nieuw Brits onderzoek. Proefpersonen die een jaar met een zit-stabureau werkten, zeiden minder moe te zijn en zich meer betrokken te voelen bij hun werk. Klachten als rugpijn verminderden, evenals stress en spanning.

Niet gemakkelijk

Volgens een ander Brits onderzoek leef je bovendien twee jaar langer als je minder dan drie uur per dag zit. In deze maatschappij is dat echter een hele uitdaging. We gaan met de auto of het openbaar vervoer naar onze kantoorbaan en als we ‘s avonds thuiskomen kruipen we met Netflix op de bank. Maar met wat creativiteit kan het toch best lukken de zit-tijd te reduceren.

Lekker staan in de trein

Het begint al van en naar je werk. Het hangt natuurlijk geheel af van je situatie, maar probeer waar mogelijk een stuk te lopen of te fietsen. Het voordeel van reizen met de trein is dat er in de spits op verschillende trajecten te weinig zitplaatsen zijn en je verplicht bent te blijven staan. Daarmee heb je al direct wat sta-tijd gewonnen.

Frisse neus halen

Ook kun je iedere pauze aangrijpen om een ommetje te maken. Met de lunchpauze heb je al een half uur beweging te pakken. Even weg van je computer en loskomen van je werk zorgt bovendien voor een fris hoofd en een betere productiviteit.

Staand telefoneren

Telefoneren kan ook prima staand. Maak een wandelingetje door het kantoor terwijl je belt. Moet je overleggen met een collega die zich in hetzelfde pand bevindt? Laat je telefoon dan juist liggen en loop er even langs.

Meer hersenkracht

Zijn er ingewikkelde problemen op je werk die je op moet lossen? Probeer het eens terwijl je wandelt. Als je wandelt worden namelijk je linker- als de rechter hersenhelft gestimuleerd. Wanneer deze beide delen samenwerken, wordt je totale capaciteit aangesproken en kun je sneller oplossingen bedenken voor complexe vraagstukken.

Zit-sta bureau

Een zit-sta bureau is een ideaal hulpmiddel om ergonomisch verantwoord te werken. Vooral met de komst van flexplekken is het fijn je bureau goed af te kunnen stellen naar jouw eigen gewenste hoogte. Daarnaast kun je zitten en staan tijdens je werk gemakkelijk afwisselen.

In Zweden is het gebruikelijk dat mensen een zit-sta bureau hebben. Denemarken stelde in 2014 zelfs verplicht dat werkgevers hun werknemers een zit-sta bureau aanbieden. Dat gaat misschien wat ver, maar het kan hoe dan ook geen kwaad bewust stil te staan bij je gezondheid en de hoeveelheid beweging die je hebt op een dag.