Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Brandveiligheid op de werkvloer: wat je moet weten

Brandveiligheid op de werkvloer: wat je moet weten

Geplaatst in: algemeen

Natuurlijk hoop je dat het nooit zover komt, brand in je bedrijf. Maar het is noodzakelijk om hier zo goed mogelijk op voorbereid te zijn. Wat zijn de regels van gemeente en brandweer, welke voorbereidingen kun je het beste treffen en waarom zijn BHV’ers zo belangrijk? Hier lees je waar je allemaal op moet letten.

Houd je aan de regels
Gemeente en brandweer werken samen bij het handhaven van veiligheidsregels volgens het zogenaamde Bouwbesluit. Dit bevat een reeks voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de kans op brand en ongevallen bij brand in bedrijven te verkleinen. Ook de Arbowet ziet erop toe dat werknemers onder veilige omstandigheden kunnen werken op straffe van een boete voor de werkgever. Dit is verschillend per soort gebouw en het gebruik ervan. Het is verstandig om deze regels nauwkeurig na te leven en regelmatig het gebouw te controleren. Zorg dus voor degelijke brandmeldinstallaties, blusapparatuur, een ontruimingsplan met vluchtroutes en functionerende nooduitgangen, brandveilige stoffering en goede verlichting.

Wees goed voorbereid en draag samen verantwoordelijkheid
Laat regelmatig de brandmelders en de blusapparaten controleren en zorg dat de nooduitgangen niet geblokkeerd zijn door meubels of gordijnen en direct te openen zijn. Check of het ontruimingsalarm, de noodverlichting en aanduiding van de vluchtroute goed werken. Kies bij het aanschaffen van meubels en stoffering zoveel mogelijk voor brandwerende of brandvertragende materialen. Het personeel is medeverantwoordelijk door goed op te letten bij instructies en oefeningen en zich te verdiepen in ontruimingsplattegronden en vluchtroutes. Verder moeten ze met de brandblussers kunnen omgaan. Er moet ook een duidelijk plan B zijn als er paniek ontstaat of de brand onverwacht snel gaat: bijvoorbeeld stoppen met zelf blussen en gezamenlijk een schuilplaats opzoeken, 112 bellen en wachten op de brandweer.

Elk bedrijf heeft BHV’ers nodig
De opkomsttijd van de brandweer is volgens de norm 8 à 10 minuten voor een kantoor of bedrijfspand. Dit is de tijd tussen het aannemen van de brandmelding en het arriveren op de plek van de brand. Een brandkraan moet binnen 40 meter van de brandweeringang aanwezig zijn en binnen 3 minuten na aankomst worden aangezet na het koppelen van de brandweerslang. Het contact met de brandweer wordt geregeld door BHV’ers (bedrijfshulpverleners) binnen een bedrijf. Het is verder hun taak om bij brand mensen in veiligheid te brengen en eventueel te reanimeren of te verbinden.
Neem dus de regelgeving in acht, controleer alle voorzieningen regelmatig en heb een duidelijk plan voor het geval brand uitbreekt. Zorg ervoor dat iedereen hiervan op de hoogte is en laat BHV’ers de situatie coördineren.

Bron: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid