Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Bonje met de baas? Dit kan je doen

Bonje met de baas? Dit kan je doen

Geplaatst in: algemeen

Ruzie of conflicten komen op de werkvloer wel eens voor. Als je relatie met je leidinggevende stroef verloopt, ben je mogelijk eerder geneigd je mening voor je te houden. Tegen je baas ingaan vergt namelijk wel wat moed. Misschien voel je je niet gewaardeerd, onderbetaald of luistert je baas niet naar je. Of is jouw baas ontevreden over je werkhouding. De makkelijkste manier om de confrontatie uit de weg te gaan is een andere baan te zoeken. Maar wat doe je als je liever bij je huidige werkgever blijft? Hoe verbeter je dan de relatie tussen jou en je baas?

Het gesprek aangaan

Dat jij een probleem hebt met je baas, wil niet zeggen dat hij ook een probleem heeft met jou. Misschien heeft jouw baas nog helemaal niets gemerkt. Een gesprek kan de lucht doen opklaren. Als jullie de onderwerpen bespreken waar jullie het niet over eens zijn, komen jullie misschien tot een compromis. Wanneer dit niet lukt, is het beste besluit dat je kunt nemen om het oneens te zijn. Praat in ieder geval over deze meningsverschillen, zodat jullie elkaars standpunt weten en hopelijk kunnen leren accepteren. Voordat je zo’n gesprek aangaat, is het verstandig om te bedenken wat je wilt bereiken. Maak hier voor jezelf een overzicht van op papier en bespreek dit met iemand die je vertrouwt. Als het om een juridische kwestie gaat, kun je van tevoren informatie inwinnen bij een advocaat of andere adviseur.

Toon begrip

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar het is wel fijn wanneer je het gevoel heeft dat iemand je begrijpt. Hierbij kan het helpen om door te vragen naar de argumenten van jouw baas of je eigen argumenten uit te leggen. Door deze uitleg weet je van elkaar hoe de ander erover denkt. Misschien vinden jullie een aantal van elkaars argumenten wel heel redelijk of zelfs overtuigend. Neem voor zo’n gesprek de tijd en de ruimte, zodat het niet even tussendoor op de wandelgangen gebeurt. Dat veroorzaakt meestal alleen maar meer onbegrip.

Blijf rustig

Het helpt niet om emotioneel te worden. Je kan je dan niet langer redelijk opstellen ten opzichte van het conflict. Probeer rustig te blijven, zodat het conflict niet escaleert. Blijf bij de feiten, hoewel je natuurlijk best mag uitspreken hoe je je voelt bij een bepaalde situatie. Zolang dit maar op een rustige manier gebeurt, je het specifiek maakt en je het bij jezelf houdt. Dus niet ‘jij hebt mij boos gemaakt’, maar ‘ik voel me niet gehoord’. Benoem dan ook de situatie waarbij je deze gevoelens ervaren hebt. Wees eerlijk en helder tegen je leidinggevende. Als je bijvoorbeeld zijn baas over de situatie wilt inlichten zodat hij met jullie in gesprek kan gaan, is het wel zo verstandig je eigen baas hier eerst over in te lichten.

Schakel een onafhankelijke partij in

Wanneer jullie er samen niet meer uitkomen, maar nog wel samen in hetzelfde gebouw willen blijven werken, kun je een mediator als bijvoorbeeld Merlijn Groep inschakelen. Ook bij kleine conflicten kan een mediator helpen om de situatie helder boven tafel te krijgen. Beide partijen moeten wel openstaan voor het vinden van een oplossing. Het doel van de mediator is om een duurzame oplossing te vinden, waar beide partijen mee verder kunnen. De afspraken die jullie hierbij maken, kunnen worden vastgelegd in een overeenkomst. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Schakel een mediator tijdig in. Laat het conflict niet te lang sudderen, want dan is de kans groot dat de boel uiteindelijk ontploft.