Home » Ondernemersnieuws » financiën » Boekhouden stuk eenvoudiger door opkomst boekhoudsoftware

Boekhouden stuk eenvoudiger door opkomst boekhoudsoftware

Geplaatst in: administratie, financiën

Binnen iedere onderneming is het noodzakelijk om een boekhouding bij te houden die correct en up-to-date is. Maar vrijwel geen ondernemer heeft hier of tijd voor of kennis van en daarom wordt het in veel gevallen uitbesteed aan een extern boekhoud- of administratiekantoor. Door de opkomst van aanbieders op het gebied van boekhoudsoftware zal hier naar verwachting de komende jaren wel verandering in gaan komen. De opkomst van deze softwarepakketten biedt namelijk veel mogelijkheden tegen schappelijke tarieven.

Minder kosten externe boekhouders
Zoals gezegd werd voorheen vaak een extern boekhoudkantoor ingeschakeld om de boekhouding op de juiste manier aan te leveren bij de belastingdienst, maar ook om bijvoorbeeld alle administratie op orde te houden. Door de opkomst van boekhoudsoftware en administratie software zullen deze diensten naar verwachting minder uitbesteed gaan worden. De softwarepakketten voorzien ondernemers namelijk van eenvoudige opties waarmee ze veel zaken snel zelf door kunnen voeren en daarom geen externe professional (met hoge uurtarieven) nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan het inboeken van de inkoop- en verkoopfacturen, via de boekhoud softwarepakketten kunnen deze eenvoudig geüpload worden in een digitaal archief. Bijvoorbeeld software aanbieder Exact Online biedt haar gebruikers een mobiele app aan waarbij de gebruiker eenvoudig vanaf zijn of haar mobiele telefoon foto’s kan uploaden van btw-bonnen of inkoopfacturen.

Meer inzicht en beleving
Een bijkomend voordeel van de software is dat de ondernemer veel meer betrokken raakt bij de financiën van zijn of haar onderneming. Waar voorheen vaak ‘blind’ de facturen verstuurd werden naar het externe boekhoudkantoor en verwerkt werden, ziet de ondernemer nu iedere factuur voorbij komen zonder dat het hem of haar veel tijd kost. Zo kan er eerder bijgestuurd worden wanneer een ondernemer opmerkt dat er wel erg veel uitgaven zijn in een specifieke periode. Bij de externe boekhouders ontvang je meestal eens per kwartaal een rapportage en kan het zo zijn dat het al te laat is om bij te sturen.