Home » Ondernemersnieuws » administratie » Boekhouden lastig? Niet met deze 5 tips

Boekhouden lastig? Niet met deze 5 tips

Geplaatst in: administratie

Een van de belangrijkste oorzaken van faillissementen bij startende ondernemers is het niet goed bijhouden van de boekhouding. Dit is niet alleen verplicht voor de Belastingdienst, maar heeft ook diverse voordelen voor jezelf. Zo geeft een goed overzicht over je financiën en cashflow rust, en voorkom je extra werk bij het doen van de btw-aangifte en opstellen van de jaarcijfers. Vind jij boekhouden lastig? Hieronder vind je vijf tips om het snel en overzichtelijk te kunnen doen.

1.    Maak gebruik van een boekhoudprogramma

In het verleden maakten veel startende ondernemers gebruik van Excel bij het opzetten van een boekhouding. Dit kan tegenwoordig veel gemakkelijker met een boekhoudprogramma, dat je al voor een paar euro per maand kunt gebruiken. Boekhoudsoftware heeft als voordelen dat dit voldoet aan wet- en regelgeving, alle cijfers snel en gemakkelijk inzichtelijk zijn en er onder andere koppelingen met bijvoorbeeld je bankrekening (zie ook punt drie verderop) mogelijk zijn waardoor dubbel werk overbodig is.

2.    Volg een cursus boekhouden

Wil je zeker weten dat je zelfstandig de boekhouding kunt uitvoeren van je onderneming? Om te voorkomen dat je fouten in je administratie maakt, kun je meer over boekhouden leren door hierover een cursus te volgen. Dit geeft je een goed inzicht in de financieel administratieve en bedrijfseconomische processen binnen je onderneming. Goed om te weten: opleidingskosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar voor de belasting.

3.    Werk- en privé-administratie gescheiden houden

Wil je boekhouden zo gemakkelijk mogelijk maken voor jezelf? Zorg er dan voor dat werk- en privézaken gescheiden blijven. Open een zakelijke rekening, en gebruik deze voor alle zakelijke transacties. Je hoeft zelf niet te betalingen te gaan filteren, en voorkom je inzage in je privéadministratie bij een eventuele controle.

4.    Werk je boekhouding regelmatig bij

Omdat je waarschijnlijk druk bent met het werk voor je onderneming, kan het lastig zijn regelmatig tijd vrij te maken voor het bijwerken van de administratie. Doe dit alleen toch maar wel, want door het voor je uit te schuiven gaat het je aan het eind van het kwartaal veel extra tijd kosten. Verwerk facturen en bonnen zo snel mogelijk, en controleer iedere maand de financiële status.

5.    Kijk of je in aanmerking komt voor de KOR

Ondernemers met een omzet tot 20.000 euro kunnen gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Kleine ondernemers in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 profiteren van een vrijstelling van omzetbelasting. Dit houdt in dat je geen btw in rekening brengt aan klanten, en ontheven bent van de verplichting om ieder kwartaal btw-aangifte te doen.

Succes met je boekhouding. Niet het leukste klusje, maar het hoort er wel bij!