Sta je op het punt bedrijfswijzigingen door te voeren? Of misschien zijn er nieuwe technologieën waar medewerkers van op de hoogte moeten worden gebracht? In deze constant veranderende omgeving gebeurt bijscholing nu eenmaal steeds vaker op de werkvloer. Nieuwe processen, nieuwe regelgeving of updates van oudere geschriften moeten eens in de zoveel tijd gewoon even vernieuwd worden.
Terug de schoolbanken in
Maar niet alle medewerkers zien het zitten om weer een aantal dagen in een klaslokaal naar ‘de leraar’ te moeten luisteren. Daarbij is het volwassen brein vaak minder gemakkelijk te vernieuwen dan het jonge kinderbrein. De concentratie is vaak lager en de irritatie weer wat groter. We willen nu eenmaal niet altijd zo graag weer terug de schoolbanken in. Organisaties zoals bijvoorbeeld Tinqwise hebben hier een leuke, vrije oplossing op verzonnen. Een manier van leren die niet alleen effectief, maar ook vooral plezierig is. Voor zowel leidinggevenden als medewerkers.
Blended learning
Blended learning is een combinatie van online en offline leren. Dit houdt in dat er het ene moment geluisterd wordt naar een trainer in een klas en het andere moment een leuke quiz gehouden wordt via de laptop. Gewoon, thuis op de bank. Het beste wordt uit beide werelden gecombineerd: af en toe in het klaslokaal maar ook gewoon lekker thuis, in de trein, of met een kopje koffie in de lunchroom.
Een handige app biedt nog extra ondersteuning tijdens de leerprocessen. Zo kan er altijd en overal, waar en wanneer medewerkers willen, geleerd worden. Dit werkt ook weer bevorderend voor de teamspirit: medewerkers gaan samen aan de slag. Een leuke en vooral gevarieerde manier om stof gemakkelijk en snel tot je te krijgen. Toch weer eens wat anders dan terug die collegebanken in moeten.
De voordelen van blended learning
Waarom is deze leermethode nou zo effectief? Niet alleen het effect op de cursist is hierbij van belang. Ook de trainer en het leerproces zelf hebben ondervinden hier voordelen van. Deze gevarieerde vorm van leren verhoogd bijvoorbeeld de betrokkenheid van cursisten. De blended aanpak kan de lesstof in verschillende vormen aanbieden waardoor informatie gemakkelijker wordt opgenomen.
Verschillende leerstijlen
Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen leerstijl. Waar de een het liefste de boeken in duikt, heeft de ander meer vrijheid nodig. De blended aanpak heeft al deze leerstijlen verwerkt in een simpele, gevarieerde methode. Zo haalt iedereen er het maximale uit. De trainers kunnen middels handige tools precies zien welke voortgang de cursisten maken. De gesignaleerde leertrends kunnen vervolgens direct verwerkt worden in de lopende training.