Home » Ondernemersnieuws » detailhandel » Bezorgroutes eenvoudig optimaliseren

Bezorgroutes eenvoudig optimaliseren

Geplaatst in: detailhandel, mobiliteit

De online wereld vormt een steeds belangrijker onderdeel van de fysieke wereld. Er is sprake van digitalisering waardoor veel activiteiten zich naar de online wereld verplaatsen. Zo ook het winkelen. Mensen kopen tegenwoordig steeds meer producten online. Dit is gunstig voor de bezorgdiensten. Maar het vergt wel een goede logistieke planning om een snelle bezorging te realiseren. Gelukkig kan routeplanning software helpen bij de optimalisatie van dit proces.

Routeplanning software voor de logistiek planner

Dat men het fysieke winkelen steeds vaker voor online winkelen verruilt, is voor de bezorgdiensten gunstig. Maar de grote hoeveelheid pakketjes vraagt ook de nodige inspanning van de logistiek planner. Een logistiek planner is in de basis namelijk verantwoordelijk voor de gehele logistieke planning. Van voorraadbeheer tot de uiteindelijke route uitstippelen voor de bezorgers. De functie van een logistiek planner is dus belangrijk en zeer omvangrijk. Wanneer het aantal pakketjes groeit, kan de routeplanning veel tijd vergen. Je wilt immers dat de bezorgers zo snel mogelijk kunnen bezorgen en zo min mogelijk kilometers afleggen. Het maken van effectieve bezorgroutes is een tijdrovend proces. Gelukkig kun je hiervoor gebruikmaken van speciale routeplanning software. Deze software helpt de logistiek planner bij het optimaliseren van de bezorgroutes.

Zo gaat het in zijn werk

Speciale software die jou kan helpen bij een route plannen. Dat klinkt ideaal, en dat is het ook! Maar hoe werkt het precies? Alvorens de bezorgers via een geoptimaliseerde bezorgroute kunnen gaan bezorgen, moet de route worden vastgesteld. Dit betreft normaal gesproken een tijdrovende klus. Maar dat is met behulp van de routeplanning software verleden tijd. Allereerst dien je de opdrachten in het systeem in te voeren. Dit kun je handmatig doen maar je kunt het systeem ook koppelen aan programma’s zoals Excel. Dit is gelijk eigenlijk het enige wat je zelf nog hoeft te doen. De routeplanning software doet verder de rest.

Waarom routeplanning zo belangrijk is

Het werk van een logistiek planner is doorgaans zeer omvangrijk. Het is daarom plezierig als bepaalde werkzaamheden vereenvoudigd kunnen worden. Zeker het maken van optimale bezorgroutes voor bezorgers is veel werk. Routeplanning software biedt dan ook uitkomst. Deze software zorgt voor de meest effectieve routes. Er wordt rekening gehouden met tijd, files en uiteraard brandstof. Daarnaast kun je met behulp van deze software eenvoudig jouw klanten op de hoogte houden. Er kan namelijk per e-mail of sms een aflevertijd naar de klant toe worden gestuurd. Ook een snelle en goede communicatie is dus bij deze software inbegrepen. Door te kiezen voor routeplanning software bespaar je dagelijks tijd én geld. Routeplanning software is dus onmisbaar voor elke logistiek planner.