Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Wat betekent de Brexit voor Nederlandse ondernemers?

Wat betekent de Brexit voor Nederlandse ondernemers?

Geplaatst in: algemeen

Op 23 juni 2016 hebben de Britten gestemd voor een uittreding uit de Europese Unie. Deze dag zal voor veel Europeanen en Britten de boeken in gaan als een historische dag. Sinds de oprichting van de Europese Unie is het namelijk nog nooit voorgekomen dat een land zich uit de Europese Unie terugtrekt. Zodra het Verenigd Koninkrijk niet meer lid is van de Europese Unie, gaan er voor veel Nederlandse bedrijven zaken veranderen. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke economische partner van Nederland en de zogenoemde Brexit zal dan ook een negatief effect hebben op de Nederlandse Economie. Het Centraal Planbureau concludeerde dat het Nederland miljarden euro’s kan gaan kosten en er kunnen ruim tienduizenden banen verdwijnen.

Ook op korte termijn zijn er economisch gevolg te zien: veel Nederlandse bedrijven zitten momenteel in onzekerheid. Hierdoor is de beurs en de pond gedaald. Deze onzekerheid is ontstaan, omdat het nog niet duidelijk is wanneer het uittreden van het Verenigd Koninkrijk zal plaatsvinden en wat dit precies voor gevolgen heeft voor Nederlandse bedrijven.

De Brexit heeft niet alleen op korte termijn invloed op de Nederlandse Economie, maar ook op lange termijn. Als het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie stapt, kunnen ze de markttoegang in de Europese Unie verminderen. Nederlandse bedrijven kunnen vanaf de uittreding niet meer vrij handelen met het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse ondernemers met een bedrijf in de chemische sector, de landbouw, bosbouw, visserij, delfstoffenwinning, maakindustrie of in de voedselverwerkende industrie worden waarschijnlijk het hardst geraakt. Er wordt op dit moment verwacht dat er een productieverlies van 5% zal ontstaan.

Daarnaast zal er ook veel gaan veranderen aan de wetten en regelgevingen. Het Verenigd Koninkrijk hoeft zich niet meer te houden aan Europese weten en regelgevingen. Bedrijven in bepaalde branches kunnen hier veel last van krijgen. Met de recente discussies rondom een nieuwe gokwet is het uitermate interessant om ook te kijken wat voor gevolgen de Brexit heeft op deze industrie. Dit zijn immers een belastinginkomsten die de staat al jaren misloopt en eigenlijk zou snel mogelijk probeerde rond te krijgen. Een aantal belangrijke gokrechtsgebieden staan op dit moment te wankelen door de Brexit, waardoor de gehele gokwereld mogelijk heroverwogen zal worden.

Wat de uiteindelijk de exacte gevolgen voor de gokwereld zullen zijn zal pas over enkele jaren duidelijk worden. De gevolgen van de Brexit zullen pas op lange termijn zichtbaar worden, aldus vele analisten.