Home » Ondernemersnieuws » financiën » Betalen met cryptocurrency: het veiligste alternatief voor de euro?

Betalen met cryptocurrency: het veiligste alternatief voor de euro?

Geplaatst in: financiën

Naast betaalmethoden zoals iDEAL en AfterPay behoort nu ook betalen met cryptocurrency tot de mogelijkheden bij steeds meer webwinkels. Betalen met crypto’s wordt steeds populairder onder consumenten. Dankzij de achterliggende blockchain technologie is het systeem enorm veilig, snel en dit alles met lage transactie kosten. Echter is het accepteren van crypto’s nog niet voor iedere ondernemer en consument relevant op dit moment, maar zeker wel interessant om de ontwikkeling te volgen. In hoeverre gaan digitale munten daadwerkelijk onze online betalingen beïnvloeden?

Schieten crypto’s hun doel voorbij?

Cryptocurrency hebben als doel om als betaalmiddel te dienen. Crypto’s, zoals de Bitcoin, zijn ontstaan met het doel om de financiële wereld te innovatieveren. Betalingen gaan razend snel en zijn vrijwel kosteloos. Echter worden de digitale munten momenteel meer gezien als investeringen. De hype is begonnen bij investeerders die gigantisch hoge winstpercentages behaald hebben door te investeren in cryptocurrency. Schieten de crypto’s hun doel voorbij of gaan de munten daadwerkelijk gebruikt worden als betaalmiddel? Door de oplossingen die de online munt biedt is het heel waarschijnlijk dat cryptocurrency zoals de Bitcoin op termijn de euro gaat overnemen.

Welke innovatieve oplossingen bieden crypto’s?

Waar veel bankiers dachten dat cryptocurrency als betaalmiddel een bevlieging was blijkt het tegenovergestelde nu werkelijkheid te worden. Bedrijven als KFC en Thuisbezorgd zijn trendzetters met het accepteren van crypto’s als betaalmiddel. Wat maakt het betalen en ontvangen van cryptocurrency nou zo aantrekkelijk?

Het grootste voordeel wat de cryptotechnologie te bieden heeft is de veiligheid en anonimiteit dat het systeem kan leveren. Door de enorme encryptie (digitale versleuteling) waar betalingen mee gepaard gaan is het vrijwel onmogelijk om iemand zijn of haar identiteit te achterhalen. Dit geldt zelfs voor banken en andere overheidsinstellingen.

De Bitcoin staat voor toegankelijk, goedkoop en gemakkelijk online transacties uitvoeren. Doordat tussenpartijen worden uitgeschakeld zijn er vrijwel geen transactie kosten verbonden aan online betalingen via cryptocurrency. Door deze lage transactiekosten wordt het voor kleine ondernemers ook aantrekkelijk om gebruik te maken van cryptocurrency als betaalmiddel. Op kleine omzetten kan nu alsnog winst worden gemaakt.

Geluiden uit de markt

Nu steeds meer mensen accepteren dat crypto’s een plek in het dagelijkse leven gaan innemen en ook webwinkeliers hiermee aan de slag gaan zijn er ook partijen die deze virtuele munten levert. Bitvavo, een Nederlandse crypto specialist, merkt dat steeds meer consumenten met een klein bedrag in wat verschillende crypto’s stappen omdat zij nieuwsgierig zijn. De meest aangekochte cryptomunt blijft wel de Bitcoin en dat heeft te maken met de naamsbekendheid en het relatief lagere risico dat er is. Bij alternatieve munten, ook wel altcoins genoemd, kan het zomaar zijn dat het een zeepbel bleek te zijn waarbij een aantal oprichters wilde ‘cashen’ (ook wel “pump and dump”).

Naast het veranderende gedrag van consumenten gebeurt er ook een hoop op bestuurlijk- en politiek niveau. Zo is er een tweestrijd ontstaan tussen Amerikaanse zakenbanken die haar klanten wel (of juist niet) inlichten over de mogelijkheden van het beleggen in cryptocurrency. Indien een bank dit niet met haar klanten deelt kan er vanuit worden gegaan dat zij neutraal of negatief tegenover deze nieuwe beleggingsvorm aan kijken.

Het rommelt ook in de Nederlandse politiek. De AFM heeft namelijk het idee dat de markt van crypto beleggingen op de één of andere manier moet worden gereguleerd. De consument moet beschermd worden tegen potentiële gevaren en dit willen zij doen door het onbestuurlijke van de cryptomarkt (deels) te centraliseren. Dit schopt echter tegen het zere been aan van crypto enthousiastelingen aangezien deze vorm van een gedecentraliseerd bankenstelsel hét voordeel is van valuta’s op de blockchain.

Lange weg te gaan

Ondanks alle lof, wat natuurlijk terecht is, hebben cryptocurrencies nog wel een lange weg te gaan voordat zij een dagelijkse rol spelen in het leven van de consument. Na verloop van tijd zullen steeds meer bedrijven dit fenomeen en de blockchain in zijn algemeenheid omarmen. Wanneer overheden en andere bestuurlijke/politieke organen deze markt accepteren zal het in sneltreinvaart worden ingevoerd.

Niet alleen regulering of enige vorm van bestuur vormt de basis van de Bitcoin en crypto markt, maar ook de veiligheid van gebruikers dient goed onder de loep genomen te worden. Doordat de blockchain een groot openbaar logboek is, is het voor externe personen mogelijk om hier in te kijken. Daarnaast worden transacties en portemonnees online bijgehouden en dan kan een grote hack bij bijvoorbeeld een ‘wallet’ aanbieder veel schade veroorzaken.  Er zijn al gevallen bekend waarbij voor tientallen miljoenen aan virtuele munten buit is gemaakt dus de beveiliging en specifiek de beveiligingsstandaard voor handelaren en ‘wallets’ verdient de nodige aandacht. Alleen met een optimale beveiliging heeft de markt van cryptocurrency kans om stand te houden in een snel veranderende financiële wereld.