Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Bestelauto aanschaffen: 5 afwegingen

Bestelauto aanschaffen: 5 afwegingen

Geplaatst in: mobiliteit

Een bestelauto brengt voor veel ondernemers een oplossing. De privé auto kan werkelijk voor privé aangelegenheden gebruikt worden, terwijl de bestelauto van de onderneming de bedrijfsgerelateerde ritten maakt. Maar welke afwegingen moet je maken voordat je een bestelauto aanschaft? Je leest het hier.

 1. Onderhoud en verzekeringen
  Je vindt bestelauto’s in allerlei soorten en maten. Van een tweedehands busje op Marktplaats tot een spiksplinternieuwe Volkswagen bestelauto. Iedere auto heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een oude, tweedehands bestelauto kan misschien goedkoop zijn in aanschaf, maar het onderhoud brengt weer meer kosten met zich mee. Bekijk ook de mogelijkheden van de bestelautoverzekering van Centraal Beheer om je bestelautoverzekering voordelig af te kunnen nemen.
 2. Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Het huidige ondernemerslandschap draait steeds vaker om het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzame oplossingen, energiebesparende maatregelen en zelfs de productie van eigen energie worden steeds vaker als normaal ervaren. Het wordt dan ook steeds makkelijker om een schone en duurzame bestelauto aan te schaffen. Niet alleen laat je zo een lichtere voetafdruk achter in het milieu; ook de reputatie van je onderneming kan er baat bij hebben.
 3. Nieuw of tweedehands
  Zoals we bij het eerste punt al beschreven is een tweedehands bestelauto een stukje goedkoper in aanschaf. Helaas betekent dit niet altijd dat dit ook op de lange termijn de meest voordelige keuze is. Een tweedehands auto heeft er natuurlijk al een aantal levens opzitten, en het onderhoud kan hierdoor hoog in de kosten lopen. Een nieuwe auto is daarentegen wat duurder in aanschaf, maar brengt de voordelen van lage onderhoudskosten en laag verbruik met zich mee.
 4. Bestelauto of toch vrachtauto?
  Weet je niet zeker of je voor een bestelauto of toch voor een vrachtauto moet kiezen? Een bestelauto heeft een toegestaan totaalgewicht van 3.500 kilo. Dit houdt in dat zowel de bestelauto zelf als de lading, dit totaalgewicht mogen wegen. Ben je van plan zwaardere stukken te vervoeren, dan is het verstandig om toch de aanschaf van een vrachtauto te overwegen. Daarnaast speelt ook het rijbewijs hier een rol. Voor een bestelauto is rijbewijs B voldoende en voor een vrachtauto is toch echt een C rijbewijs nodig.
 5. Automaat of handgeschakeld?
  Kies je voor een handgeschakelde bestelauto, of toch liever voor de luxe van een automaat? Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur, en gezien de bestelauto met grote regelmaat gebruikt zal worden is dit een belangrijke overweging. Wordt de bestelauto met collega’s gedeeld? Vraag dan ook de andere bestuurders om hun mening.