Hoewel de eenmalige aanschaf van de printer zelf misschien niet zo duur hoeft te zijn, kost de inkt die de printer gebruikt vaak een aardig bedrag. Gewoon wat minder printen is helaas niet altijd een optie. Dus hoe kun je nu wel besparen op de printkosten?
Kleurgebruik
Een kleurenprintje kan namelijk al snel zo’n 9 cent duurder zijn dan een zwart/wit afdruk. Dit komt omdat de inktcartridges voor zwarte inkt vaak best wat goedkoper zijn dan de inktcartridges voor kleuren. Print dan ook standaard zoveel mogelijk zonder kleuren te gebruiken. Zet ook de printerinstellingen standaard op zwart/wit afdruk; zo maak je het jezelf en werknemers iets gemakkelijker om kleurenprints te vermijden.
Dubbelzijdig
Print zoveel mogelijk dubbelzijdig. Nu is dit niet voor alle documenten mogelijk, maar wanneer het kan is het zeker aan te raden. Een ondernemingsplan kan bijvoorbeeld gemakkelijk dubbelzijdig afgedrukt worden. Zeker wanneer je een enkele pagina print. Het zal niet de eerste keer zijn dat de laatste twee regels verspringen en op een nieuw vel geprint worden. Voorkom dit door standaard dubbelzijdig te printen en dit enkel aan te passen wanneer het echt nodig is.
Houd overzicht
Door overzicht te houden op wie wat print, kun je onnodige printkosten voorkomen. Veel fabrikanten leveren speciale software aan bij de aanschaf van een printer. Met deze software kun je gemakkelijk en snel inzien wie er wat print. Op deze manier kun je onnodig en overbodig printen door medewerkers voorkomen.
Uitbesteden
Moet er veel of specifiek afgedrukt worden? Vaak kan het uitbesteden van grote opdrachten of zaken zoals brochures en flyers best wat geld besparen. Gespecialiseerde printbedrijven werken vaak met professionele machines waar de printkosten een stuk lager zijn. Zo heb je niet alleen je documenten professioneel en in hoge kwaliteit afgedrukt, maar bespaar je ook nog eens flink op de kosten. Je hoeft er niet eens de deur voor uit. Online aanbieders zoals Goedkoopprinten.nl nemen online je bestelling aan.
Testen
Moet er veel geprint worden en besteed je het liever niet uit? Maak dan eerst voor ieder te printen document een test-afdruk. Mocht er ergens nog een foutje zitten of mochten er regels verspringen, dan kun je dit nog corrigeren. De testafdruk kun je het beste in zwart/wit doen en vervolgens in kleur. De zwart/wit afdruk geeft je de kans om versprongen regels te corrigeren en de kleurendruk geeft je de kans eventuele aanpassingen te maken in kleurgebruik. Is alles 100 procent in orde, dan kun je met gerust hard de volledige opdracht printen.