Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Besparen op juridische kosten: 5 tips

Besparen op juridische kosten: 5 tips

Geplaatst in: algemeen, financiën

Wat voor onderneming je ook runt: het besparen op de kosten is voor iedere ondernemer van levensbelang. Nu zijn er natuurlijk flink wat facetten waar je op kunt besparen, maar hoe zit het eigenlijk met de juridische kosten? Kun je ook op deze (vaak hoogoplopende) kosten besparen? We geven je een aantal handige tips.

 1. Kijk goed waar de kosten vandaan komen
  Als ondernemer doe je er goed aan om zelf precies te weten waar je mee bezig bent en waar het geld naartoe gaat. Probeer van te voren vast te stellen waar de (mogelijk) juridische kosten van jouw onderneming vandaan (kunnen) komen. Kijk naar de takken waar de meeste kosten gemaakt worden op basis van een interne analyse, en kijk of hier mogelijkheden zijn om wat te besparen. Wordt het schrijven van alle contacten bijvoorbeeld uitbesteedt? Kijk dan eens of je dit intern niet uit kunt besteden met behulp van bijvoorbeeld een voorbeeldcontract. Niet alleen kun je op deze manier zelf je contracten opstellen, maar je kunt ook overige informatie opzoeken wat uiteindelijk weer voor een adviesgesprek minder zorgt; en dus voor lagere lasten!
 2. Werk preventief
  Op basis van de interne analyse kun je ook makkelijker preventief te werk gaan. Mocht een conflict onvermijdelijk zijn en er per noodzaak een advocaat of jurist ingeschakeld moeten worden, begin hier dan op tijd mee. Wanneer je op tijd juridisch advies inwint kun je hoge kosten in een later stadium proberen te voorkomen.
 3. Vergelijk offertes
  Er zijn maar genoeg advocaten, juristen en juridische bureaus die hun diensten maar al te graag aan je aanbieden. Neem dan ook regelmatig de tijd om verschillende offertes aan te vragen en deze vervolgens te vergelijken. Kijk welke behoeften je bedrijf heeft. Heb je bijvoorbeeld perse een groot (en vaak duur) kantoor nodig, of is een klein nichekantoor voldoende om aan jouw behoeften te voldoen?
 4. Kijk buiten de regio
  Hoewel het erg fijn is om je jurist dichtbij te hebben, kan het zomaar eens zijn dat een jurist buiten de regio dezelfde diensten voor een lager tarief aanbiedt. De tarieven kunnen namelijk ontzettend verschillen per regio. Daarnaast kan juridisch advies ook telefonisch of zelfs via skype gegeven worden; en dat bespaart nogal wat op de kosten.
 5. Kies voor een zzp’er
  Liggen je juridische behoeften vooral op specifieke vlakken? Kijk dan eens of er geschikte zzp’ers zijn die je onderneming hierbij kunnen ondersteunen. De tarieven die deze hanteren zijn vaak een stuk lager dan die van bureaus, en daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend flexibel!