De kleding voor beveiligers moet aan unieke voorwaarden voldoen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gebaat bij een autoritaire uitstraling, maar zijn is er ook bepaalde regelgeving waar rekening mee gehouden moet worden. We hebben in dit artikel alle ins en outs over beveiligingskleding gemakkelijk voor je samengevat.
De altijd diverse dag van een beveiliger
Beveiliging wordt steeds belangrijker. Het werk van een beveiliger is natuurlijk heel divers. Het ene moment werken ze achter een bureau bij de receptie en het volgende moment lopen ze urenlang in de regen om de omgeving te controleren. Door de afwisselende omstandigheden gedurende de dag van een beveiliger is het belangrijk dat de beroepskleding hier op aansluit. Zo moet het bijvoorbeeld waterdicht zijn, maar ook gewoon comfortabel zitten. Een hele dag zitten in een regenbroek is natuurlijk niet aangenaam.
Specifieke kleding voor specifieke omstandigheden
In sommige situaties is er ook specifieke beroepskleding nodig. Een winkelbeveiliger in een groot warenhuis zal bijvoorbeeld eerder in pak rondlopen, dan in een standaard beveiligers outfit. Een beveiliger op een festival of concert zal eerder een T-shirt dragen, terwijl de beveiliger van een bedrijventerrein eerder in een dik, waterdicht pak rond zal lopen. De beroepskleding hangt dan in veel gevallen ook helemaal af van de omgeving en de omstandigheden waarin de beveiliger zich bevindt.
Nationale eisen aan beroepskleding voor beveiligers
Alle beveiligingsmedewerkers zijn verplicht een uniform te dragen dat goedgekeurd is door de minister van Justitie en Veiligheid. Zo moet alle beroepskleding voorzien zijn van het logo van de particuliere beveiligingsorganisatie en het V-embleem dat door de minister is vastgesteld voor particuliere beveiligers. Dit V-embleem kan ook in de vorm van een borduursel op de jassen van in-house beveiligers. De uniforms moeten, voordat ze gedragen mogen worden, goedgekeurd worden. Om dit te doen, moeten er kleurenfoto’s gestuurd woorden naar de Afdeling V&T van Justitie. Er zijn namelijk een aantal zaken die niet mogen bij een beveiligingsuniform:
- Een donkerblauw uniform mag geen bies hebben en een eventuele korte jas moet duidelijk afwijken van die van de politie.
- Logo’s of andere herkenningstekens mogen niet lijken op die van de politie
- Er mogen geen tekens van onderscheiding van rang op de uniforms worden aangebracht
Ontheffing van de uniformdraagplicht
In sommige gevallen mag er een ontheffing van de uniformdraagplicht aangevraagd worden. Dit mag bijvoorbeeld wanneer het om een luchtvaartterrein gaat. Deze ontheffing wordt alleen verleend als de ontheffing voor de aard van de werkzaamheden gewenst is. Zoals bijvoorbeeld in het geval van persoonsbeveiliging.