Draait jouw onderneming goed, en is er elke keer wat winst over dat je niet direct hoeft te investeren? Dit kan een mooi rendement opleveren als je het belegt. Het afgelopen jaar was beleggen erg rendabel. De beurzen lieten winsten zien van minimaal 20 procent. Beleggen is daardoor erg aantrekkelijk, zeker nu de rente op spaargeld nagenoeg nihil is. Maar wat zijn de risico’s van beleggen? En is beleggen wel zo geschikt voor iedereen? BinckBank geeft je antwoord op tien belangrijk vragen.
1. Een lastige keuze: sparen of beleggen
Wil je vermogen opbouwen voor later? Beleggen over een langer termijn levert een hoger rendement op dan sparen, zo laten historische cijfers zien. Daarnaast kost sparen momenteel eigen geld. Door belasting en inflatie ga je er na met een rente van nul procent (en zelfs negatieve rente bij een groot vermogen) alleen maar op achteruit. Het is wel belangrijk te beseffen dat rendement nooit kan worden gegarandeerd. Het is dus nodig rekening te houden met het risico dat je inleg minder waard kan worden. Houd dus naast beleggingen ook altijd een buffer met spaargeld.
2. Waardoor zijn de positieve koersen veroorzaakt?
Het is lastig de bewegingen van de beurs te verklaren. Laat staan dat ze te voorspellen zijn.
Het valt in ieder geval niet te ontkennen dat 2019 een goed beursjaar was voor beleggers. De AEX heeft zelden zo’n sterke periode gekend. Deze staat nu ook dan ook op het hoogste punt sinds 2001. Er zouden meerdere verklaringen kunnen zijn, maar beursexperts noemen vooral de lage rente en de blijvende economische groei vaak.
3. En hoe zijn de voorspellingen voor 2020?
Zeker door de goede resultaten in 2019 zijn er best wat ondernemers die interesse hebben in beleggen. Sommigen vrezen dat ze dan net zullen hebben dat de beurzen in 2020 inzakken. Terecht? Zoals gezegd is voorspellen lastig en risico loop je met beleggen altijd. Maar het is wel een feit dat met beleggen op langere termijn betere rendementen worden behaald dan door te sparen. En daar hebben natuurlijk ook mindere jaren tussen gezeten. Daarom is het belangrijk geduld en een lange adem te hebben bij vermogensopbouw en beleggen. Investeer voor een langere periode en spreid beleggingen. Zo laat je de tijd voor je geld werken, verklein je het risico en heb je meer kans op een goed rendement.
4. Hoe ingewikkeld is beleggen eigenlijk?
Vroeger was beleggen inderdaad ingewikkeld. Tegenwoordig kan eigenlijk iedereen het echter. Vermogensopbouw verloopt steeds meer vaker zogenaamde ETF’s. Hiermee wordt je geld automatisch gespreid belegd en volgt het dagelijks de beursindex. De voordelen zijn dat je je niet meer in de beurzen hoeft te verdiepen en deze continu zelf in de gaten hoeft te houden. Beleggen gebeurt ook steeds meer automatisch. Bij BinckBank wordt geld dat – eenmalig of periodiek – op een beleggingsrekening wordt ingelegd automatisch belegd op basis van vooraf doorgegeven persoonlijke voorkeuren. Je hoeft er dus geen moeite en tijd meer in te steken.
5. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Vooraf geef je bij een periodieke inleg door hoeveel je bijvoorbeeld maandelijks wil beleggen en wanneer je dit geld weer nodig hebt. Ook kun je zelf aangeven hoeveel – of hoe weinig – risico je daarbij wil lopen. Op basis van deze gegevens wordt je geld belegd in een mix van aandelen en obligaties. Deze opgegeven persoonlijke wensen en doelen blijven ook in de jaren daarna leidraad om je geld steeds zo goed mogelijk te investeren.
6. Heb je voor beleggen niet een groot startkapitaal nodig?
Nee hoor, en daardoor is het eigenlijk voor iedereen bereikbaar. Je kunt via Binck Forward automatisch periodiek laten beleggen vanaf tien euro per maand. Door dit (of een hoger bedrag) een groot aantal jaren achter elkaar in te leggen, kun je een mooi vermogen opbouwen.
7. Groeit de populariteit van beleggen in Nederland?
De crisisjaren hebben zowel bij consumenten als ondernemers voor een moeilijke periode gezorgd. Hierdoor is enige tijd het aantal beleggers in ons land gedaald. De afgelopen jaren is er echter weer een gestage groei gezien, en momenteel komen er maandelijks enkele duizenden beleggers bij. Dit betreft zowel particuliere als zakelijke beleggers.
8. Hoe kan die groei verklaard worden?
Allereerst speelt mee dat de beurs het al een aantal jaren goed doet. Hierdoor worden nieuwe beleggers aangetrokken, waaronder ook steeds meer vrouwen en jongeren. Daarnaast is beleggen interessanter geworden met de lage rentes waardoor sparen niets meer oplevert. Ook is beleggen, bijvoorbeeld door slimme apps en automatisering veel gemakkelijker geworden. Tot slot is vermogensopbouw voor steeds meer Nederlanders noodzakelijk geworden. Dit geldt zeker voor ondernemers die geen aanvullend pensioen via een pensioenfonds opbouwen.
9. Waarvoor willen ondernemers sparen?
De overheid heeft de afgelopen jaren veranderingen doorgevoerd op de arbeidsmarkt en op het gebied van pensioen. Zo is bijvoorbeeld de AOW-leeftijd naar latere leeftijd gewijzigd en zal dit nog vaker gaan gebeuren. Ondernemers bouwen zoals gezegd al niet automatisch een aanvullend pensioen op, maar zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Daarnaast zijn er steeds meer ondernemers die het belangrijk vinden ook op latere leeftijd extra geld te hebben voor leuke dingen of eerder te kunnen stoppen met hun onderneming.
10. Waarom kiezen voor BinckBank?
BinckBank heeft niet voor niets ‘gek op beleggen’ als motto. Ze doen bewust niets met kredieten, verzekeringen of hypotheken. In 2000 hebben ze de beleggersmarkt opengebroken voor kleine beleggers. Onder andere door de introductie van volledig online beleggen via een platform, en lage tarieven. Ze zijn er voor iedereen, actieve en passieve beleggers, met een klein of groot vermogen. Nu 20 jaar later zijn ze in ons land nog steeds de enige echte en grootste beleggersbank.
Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.