Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Beleggen in een tweede woning in het buitenland; een goede optie?

Beleggen in een tweede woning in het buitenland; een goede optie?

Geplaatst in: algemeen

Veel mensen willen graag een tweede woning als vakantiewoning hebben. Niet alleen Nederland is een populair land, maar ook Oostenrijk, Frankrijk en Spanje zijn erg populair. Deze woning kan je zelf gebruiken als vakantiewoning, maar je bent hier uiteraard niet elke week. In de periodes dat jij zelf geen gebruik maakt van je vakantiewoning kan je jouw vakantiewoning verhuren. Op deze manier kan je een leuk rendement verkrijgen.

Dit klinkt allemaal erg mooi, maar het is niet allemaal even positief. Er zijn namelijk mensen actief op de vastgoedmarkt die niet eerlijk zijn. Zij verpesten de markt doordat zij eventuele kopers te hoge verwachtingen presenteren volgens Branson Atterbury van huis kopen oostenrijk.nl. Volgens Atterbury is dit eenvoudig te voorkomen als eventuele kopers zich uitgebreid laten informeren over de vastgoedmarkt. Door alles goed te checken ”vallen de rotte appels vanzelf uit de boom” volgens Atterbury.

Dit klinkt natuurlijk erg mooi, maar het is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Op de vastgoedmarkt zijn namelijk ook mensen actief die deze markt verpesten. Zij willen potentiële kopers met mooie verkooppraatjes over de streep trekken om de woning daadwerkelijk te kopen. Zij zeggen bijvoorbeeld dat mensen een gegarandeerd rendement kunnen behalen. Maar niemand kan vooraf zeggen hoeveel rendement jij zal gaan behalen. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren die je vooraf niet weet. Als je dus een tweede woning wilt kopen, is het belangrijk om alle informatie goed na te trekken. 

Vastgoed als belegging

Als je een tweede woning gaat verhuren, is een rendement van vijf tot zeven procent op jaarbasis een reëel rendement. Als je zelfstandig jouw woning wilt gaan verhuren, zal het wat lastiger zijn om jouw woning vaak te verhuren. Als je een verhuurdersorganisatie in de arm neemt, zal jouw woning vaker verhuurd zijn en zal je dit rendement eenvoudiger behalen.
Als jij een tweede woning wilt kopen die je ook wilt gaan verhuren, dan moet je bij de aanschaf van de woning niet alleen op het type woning letten. Maar er zijn nog meer punten van belang, zoals de ligging en bereikbaarheid van de woning. Ook vinden huurders het fijn als de woning bijvoorbeeld in de buurt van een restaurant of supermarkt ligt. Het is dus verstandig om ook met deze punten rekening te houden als je een tweede woning gaat kopen. 

Prijs van een woning

Tevens is het belangrijk dat je niet te veel betaald voor de woning. Hoe meer je betaalt, hoe langer het duurt voordat je winst gaat maken. Dit is echter makkelijk gezegd dan gedaan, want er zijn verkopers die kopers een gegarandeerd rendement voor ogen houden. Dit klinkt bij kopers natuurlijk als muziek in de oren. Als je zeker wilt zijn van de juiste aankoopprijs, dan is het verstandig om een onafhankelijk taxateur in de arm te nemen.