Home » Ondernemersnieuws » financiën » Beleggen in aandelen: 5 tips om te starten

Beleggen in aandelen: 5 tips om te starten

Geplaatst in: cryptocurrency, financiën

Beleggen in aandelen: het wordt steeds populairder. Dat is dan ook helemaal niet zo gek, want op de beurs gaat het prima en op je spaarrekening krijg je nauwelijks rente. Beleggen in aandelen zou daarom een goede optie kunnen zijn. Vind jij het interessant om erachter te komen hoe het beleggen in aandelen in zijn werk gaat, en zou je hier graag mee willen beginnen? Lees dan snel verder, want wij geven je 5 goede tips om te starten! 

Beleg met geld dat je niet direct nodig hebt

Iets dat je absoluut niet moet doen als je net begint met beleggen in aandelen, is om al je reserves te beleggen. Het kan namelijk met een belegging anders gaan lopen dan je had verwacht en dit kan grote risico’s hebben. Een goede tip is om daarom te beleggen met geld dat je niet direct ergens voor nodig hebt. Zo voorkom je dat je plotseling geen geld meer hebt voor een onverwachtse uitgave. Probeer geleidelijk te beleggen en niet met al je geld in één keer. 

Verdiep je in de risico’s van beleggen

Als je ervoor kiest om te beleggen in aandelen, loop je risico’s. Het is namelijk mogelijk dat het rendement lager is dan verwacht. Ook bestaat de kans dat je zelfs jouw inleg deels of geheel verliest. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, want dit is allesbehalve fijn. Voordat je daadwerkelijk begint met beleggen, is het daarom goed om jezelf te verdiepen in de risico’s van het beleggen in aandelen. Op deze manier voorkom je dat je straks voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Spreiden in aandelen

Een goede tip om te onthouden als je begint met het beleggen in aandelen, is door niet al je geld in één aandeel te stoppen. Dit wordt heel veel gedaan en is daarmee een veelgemaakte fout. Er kan namelijk altijd iets gebeuren dat je in de eerste instantie niet had voorzien. Als je de risico’s van beleggen in aandelen wilt beperken, is het verstandig om te spreiden in aandelen. Zo voorkom je dat je afhankelijk bent van één aandeel.

Een vast bedrag per maand beleggen

Veel mensen hebben het idee dat je pas kunt beginnen met beleggen als je veel geld tot je beschikking hebt. Niets is echter minder waar, want beleggen kun je ook doen met een vast bedrag per maand. Dit heeft bovendien flinke voordelen, want als je kiest voor periodiek beleggen ben je minder afhankelijk van de koersschommelingen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je jouw inleg spreidt, waardoor de risico’s minder worden. 

Houd rekening met kosten

Bij het beleggen in aandelen komen kosten kijken. Als je belegt op de beurs betaal je bijvoorbeeld vaak kosten voor het beleggingsplatform. Vaak is dit een bepaald vast percentage van je belegd vermogen in een jaar. Deze kosten hebben een effect op jouw rendement, dus houd hier rekening mee.

Naast het beleggen in aandelen, kun je ook geld verdienen met cryptocurrencies. Hier zijn verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld aan het minen van cryptocurrencies of het handelen hierin. Ook zijn er enkele cryptocurrencies waarbij het mogelijk is om dividend te ontvangen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je begint met beleggen, je jezelf hier van tevoren goed in verdiept. Bij het beleggen komt namelijk nog best wat kijken. Als je niet voor onverwachte verrassingen wilt komen te staan, is een goede voorbereiding van groot belang. Het is namelijk niet even een kwestie van gewoon beginnen. Denk er goed over na en blijf jezelf erin verdiepen om er het meeste uit te kunnen halen.