Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Geplaatst in: administratie, algemeen

Vandaag ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id. In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder. Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Dat het oude btw-nummer niet meer openbaar is, zal menig ondernemer vrolijk stemmen. Het verkleint namelijk de kans op identiteitsfraude. Ondernemers die nog een stapel briefpapier hebben liggen, zullen minder blij zijn met de korte termijn waarop de wijziging ingaat. Moet je briefpapier laten drukken, houd er dan rekening mee dat drukkerijen in december meestal erg druk zijn, dus plan je drukwerk tijdig in.

Wil je nog even nalezen wat er precies verandert, kijk dan op de site van de Belastingdienst.