Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Beginnen als Digital Nomad: hoe pak je dit aan?

Beginnen als Digital Nomad: hoe pak je dit aan?

Geplaatst in: algemeen

Het leven als Digital Nomad is een levensstijl waar steeds meer mensen voor kiezen. Een Digital Nomad kiest ervoor om niet in Nederland op een saai kantoor te werken, maar om dat op verschillende plekken in de wereld te doen. Een Digital Nomad leeft dus eigenlijk als een nomade: hij of zij reist langs verschillende mooie plekken op de wereld en heeft dus geen vaste verblijfplaats. Deze levensstijl betekent echter niet een continue vakantie, aangezien er natuurlijk ook brood op de plank moet komen. Daarvoor moet een Digital Nomad ook gewoon werken. De meeste Digital Nomads werken als freelancer. Maar hoe pak je dit nu aan? Beginnen als Digital Nomad?

Beginnen als Digital Nomad

Omdat je als Digital Nomad waarschijnlijk ver verwijderd bent van de meeste opdrachtgevers of klanten, ben je afhankelijk van het internet. Een Digital Nomad werkt dus digitaal, maar kan ondertussen wel genieten van de mooiste plekjes op aarde. Bovendien hoef je niet de hele dag te werken. De uren die je niet werkt als Digital Nomad kun je gebruiken om het gebied te ontdekken waar je je op dat moment begeeft. Klein nadeel is dus wel dat je afhankelijk bent van internet en dat er niet overal internet is. Daarom is het bijvoorbeeld lastig om midden in de rimboe te leven als Digital Nomad. Maar hoe word je nou een Digital Nomad? Hoe pak je dit aan?

Voorbereiding

Essentieel voor het beginnen met leven als Digital Nomad is een goede voorbereiding. Het is immers een grote stap in je leven. Het kan daarom slim zijn om op onderzoek te gaan op internet, zodat je er achter komt wat de levensstijl nou eigenlijk inhoudt. Er zijn genoeg blogs en websites te vinden waar je terecht kunt voor antwoorden op al je vragen. Ook kun je ervoor kiezen om mee te gaan met een Digital Nomad Cruise. Dit is een cruise van een paar weken waarin je alle ins en outs te weten komt over hoe het is om te leven als Digital Nomad en waar je allemaal op moet letten. Bovendien leer je op die cruise waarschijnlijk tal van nieuwe mensen kennen. Je kunt dus goed netwerken.

Wees zeker van je zaak

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het testen van jezelf of de levensstijl wat voor je is. Het is namelijk een behoorlijke stap, waarbij je je bewust moet zijn van de gevolgen. Want hoewel je over de hele wereld reist en de mooiste plekken ziet, betekent dat ook dat je familie en vrienden bijvoorbeeld nauwelijks meer ziet. Je moet dus geen last van heimwee hebben. Ook eenzaamheid kan iets zijn wat je tegenkomt in je leven als Digital Nomad. Daarnaast moet je er tegen kunnen dat je nooit vastigheid hebt. Probeer daarom eens uit of je bestand bent tegen de manier van leven door bijvoorbeeld eerst een maand of twee ergens heen te gaan. Een andere tip is om andere Digital Nomads op te zoeken. Via Facebook kun je bijvoorbeeld gemakkelijk in contact komen met andere Digital Nomads.

Denk om praktische zaken

Op het gebied van praktische zaken zeggen verschillende Digital Nomads dat het altijd belangrijk is om je wel goed in te lezen, als je in een bepaald land gaat leven voor een tijd. In Colombia gelden bijvoorbeeld weer heel andere regels dan in Hongarije. Een ander punt dat Digital Nomad maken is dat je minimaal vier maanden per jaar in Nederland moet leven om ingeschreven te staan in het land. Houd daar dus ook rekening mee.

Kortom, beginnen als Digital Nomad is niet lastig. Wel is voorbereiding essentieel! Wil je meer tips omtrent Digital Nomads en werken als zzp’er? Freelancerspot.nl staat vol met nieuws, info en handige tips voor zzp’ers en Digital Nomads!