Het regelen van een bedrijfsuitje lijkt altijd zo simpel als anderen het doen. Wanneer je hoort van spectaculaire bedrijfsuitjes wil jij dat natuurlijk ook regelen voor jouw werknemers. Maar ja…. hoe doe je dat eigenlijk? Wat is een leuke activiteit om te doen, wat is realistisch en hoe duur wordt het uitje? Allemaal vragen waar je mee kunt zitten bij het organiseren van een bedrijfsuitje. Deze vijf zaken moet je sowieso niet vergeten als je een bedrijfsuitje organiseert!
1. Wat is het doel?
Welk doel heeft je bedrijfsuitje? De één wil er gewoon een gezellig dagje tussenuit van maken voor de werknemers. De ander probeert de managers nieuwe dingen te leren op een leuke manier. Weer een ander zal juist teambuilding vooropstellen. Of het is een leuke manier om een aantal nieuwe werknemers te leren kennen. Je doel bepaalt voor een groot deel wat je gaat doen tijdens het bedrijfsuitje.
2. Kies een leuke activiteit
Ongeacht wat je doel is, moet de activiteit leuk zijn. Denk daarbij aan de positie van de werknemers. Is het merendeel van de werknemers nog jong, dan kun je leuke sportieve activiteiten bedenken. Maar werk je veel met vijftigplussers, dan zullen die misschien minder enthousiast zijn over een weekend survivallen in de regen. Kies ook iets dat niets met het bedrijf te maken heeft, want je werknemers zijn daar al het hele jaar mee bezig. Echt even iets totaal anders: dat is de kern van een bedrijfsuitje.
3. Zorg voor lekker eten en drinken
Je hoeft er geen overdadig festijn van te maken, maar tussendoor moeten de werknemers wel genoeg eten en drinken krijgen. Van het avondeten kun je een feestje maken door uit eten te gaan, maar een goedkopere (en minstens net zo leuke!) optie is het huren of kopen van een contactgrill of barbecue. Dit helpt overigens ook voor de sociale contacten, want tijdens het grillen zijn mensen snel geneigd rond te lopen en met anderen een praatje aan te knopen.
4. Vervoer
De locatie bepaalt voor een gedeelte of jij het vervoer moet regelen of niet. Is een uitje verder weg, dan moet je wel vervoer regelen. Is het uitje dichterbij? Vraag je dan af of je wel vervoer wilt regelen. Als jouw feestje niet echt een vaste eindtijd heeft of als er ’s avonds nog wat ‘nagetafeld’ kan worden, regel je meestal geen centraal vervoer. Anders zijn mensen gebonden eerder weg te gaan dan ze eigenlijk zouden willen. Is het bedrijfsuitje vlakbij het werk, dan regel je meestal ook geen vervoer maar komen de medewerkers op eigen gelegenheid.
5. Organisatie uit handen geven
Je kunt het organiseren ook uit handen geven aan één van je medewerkers of managers als dit eigenlijk niet echt jouw ding is. Echter, het is ook helemaal uit te besteden. Door het bedrijfsuitje te laten organiseren door een specialist, krijg je sowieso een geslaagd uitje. Je hoeft alleen het doel en het budget uiteen te zetten en de organisator zorgt voor een verrassend en geslaagd bedrijfsuitje zonder gedoe!
Het organiseren van een bedrijfsuitje is niet zo moeilijk als je weet waar je op moet letten. Zijn er nog bijzondere valkuilen waar je op moet letten? Ja, dat zijn er twee. De eerste valkuil is onverwachte hoge kosten. Zorg dus altijd voor goede budgettering en regel dingen op tijd zodat je weet hoe duur alles wordt. De tweede valkuil is dat het uitje niet slaagt omdat het saai of voorspelbaar is. Zolang er wordt gezorgd voor een leuke en originele activiteit, weet je zeker dat je bedrijfsuitje slaagt. Veel succes!