Home » Ondernemersnieuws » financiën » Bedrijfsobligaties kopen: is hier geld voor lenen een optie?

Bedrijfsobligaties kopen: is hier geld voor lenen een optie?

Geplaatst in: financiën

Met de huidige lage rentes op leningen denkt elke potentiële belegger waarschijnlijk weleens aan het volgende: “Ik neem een goedkoop krediet bij een bank en vervolgens beleg ik het geld in bedrijfsobligaties. Dankzij het verschil in rente word ik slapend rijk.” Het klinkt makkelijk en uitnodigend, maar is het in de praktijk ook werkelijk zo simpel?

Hoeveel rendement kunnen bedrijfsobligaties opleveren?
Om kapitaal aan te trekken voor investeringen geven veel bedrijven obligaties uit. Particuliere beleggers kunnen een bepaald bedrag inleggen en verkrijgen hiervoor een schuldbekentenis. Er wordt een vervaldag voor de schuld afgesproken, bijvoorbeeld vijf jaar later, waarop de belegger de inlegsom volledig terugkrijgt. Gedurende de looptijd wordt één keer per jaar een vooraf vastgesteld rentepercentage uitgekeerd aan de belegger.

De hoogte van de rente op obligaties is sterk afhankelijk van de kredietwaardigheid (rating) van het bedrijf. Schuldbekentenissen van stabiele bedrijven met een erg hoge rating, kunnen maximaal 5% tot 6% rente per jaar opleveren. Voor meer rendement zal je als belegger meer risico moeten nemen. Houd er hierbij rekening mee dat hoe lager de rating van een bedrijf is, hoe groter de kans is dat het bedrijf voortijdig over de kop gaat. Bij een faillissement zal het lastig worden om het belegde bedrag geheel of gedeeltelijk terug te krijgen. Je kunt je concentreren op schuldpapieren van bedrijven met een redelijk hoge kredietwaardigheid. Dan weet je haast zeker dat je je inleg op de vervaldag terugkrijgt.

Bedrijfsobligaties tussentijds verkopen
Het grote voordeel van bedrijfsobligaties is dat de ze makkelijk overdraagbaar zijn. Indien je na één of twee jaar merkt dat je weinig voordeel haalt uit bepaalde schuldpapieren, kun je ze heel snel verkopen aan een andere belegger (als die er dan wel interesse in heeft). Ook indien de vervaldatum van de overeenkomst nog lang niet bereikt is. De nieuwe eigenaar neemt de schuld over, en jij krijgt je inleggeld terug. Gebruik bij voorkeur een online platform om bedrijfsobligaties te verhandelen. De meeste platforms zijn gekoppeld aan een uitgebreid netwerk van kopers en verkopers.

Wel of geen geld lenen voor obligaties
Je kunt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet gebruiken om te beleggen. Het is alleen heel onverstandig om te kiezen voor geld lenen om obligaties aan te schaffen. Wil je dit wel doen, dan is het zeer belangrijk dat je een goedkope persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluit. De rente van een persoonlijke lening en doorlopend krediet ligt meestal tussen de vijf en twaalf procent. Sluit je een duurdere lening af (een met een hogere rente), dan zal je om winst te maken obligaties moeten kopen waarvan de uitkering hoger dan 9% per jaar is. Dergelijke hoge percentages gelden vaak alleen voor obligaties van startups en andere ondernemingen die niet (meer) bij de banken terecht kunnen voor een kapitaalinjectie.