Home » Ondernemersnieuws » marketing » Bedrijfskleding als marketingtool

Bedrijfskleding als marketingtool

Als ondernemer bent u continu bezig met de communicatie en de positionering in de markt van uw bedrijf. Naast de meest voor de hand liggende tools die u inzet voor uw marketingactiviteiten is er nog een belangrijk onderdeel, namelijk de bedrijfskleding. De kracht en de uitwerking van bedrijfskleding is voor veel ondernemers onbekend en onderschat terrein. Daarom heeft Digitransfer wat belangrijke punten op een rijtje gezet die voor uw bedrijf interessant kunnen zijn wanneer u besluit bedrijfskleding aan te schaffen.

Zichtbaarheid
Alles in de marketing draait om communicatie. De meest bekende vorm van communiceren via bedrijfskleding is uw logo en naam gebruiken. U kunt bedrijfskleding op verschillende momenten dragen. Stel u heeft een schilderbedrijf en u draagt tijdens uw werk een polo met uw naam en logo groot achter op uw polo. Maar als u ’s avonds een receptie heeft, doet u dan die zelfde polo weer aan? Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken. U kunt voor een receptie een mooie blouse gebruiken waar heel subtiel uw logo in het klein terugkomt op de mouw. Zo maakt u gebruik van de zichtbaarheid buiten uw werktijden om op een subtiele manier.

Actiematigheid
Naast de communicatie van uw naam kunt u ook uw acties communiceren door middel van bedrijfskleding. Wanneer u als schilder bedrijfskleding draagt kunt u naast uw logo en/of naam een specifieke actie promoten op uw kleding. Bijvoorbeeld: “Vraag naar ons speciale wintertarief!”

Ook zou u gebruik kunnen maken van QR-codes op uw kleding. Deze QR-codes kunnen met een smartphone worden gescand en geven dan uw website, Facebook of specifieke actiepagina weer. Door social media te koppelen aan uw acties wordt het bereik nog groter. De evt. Facebook actie kan ook gecommuniceerd worden op uw bedrijfskleding. Denk bijvoorbeeld aan: “Like ons en krijg de voorrijkosten gratis!” Potentiele klanten komen dan via uw kleding op uw Facebook terecht en wanneer uw pagina “ge-liked” wordt door de klant vergroot dit ook meteen weer uw bereik.

Kledingkeuze
Wanneer u bedrijfskleding wilt aanschaffen is de keuze van de kleding ook erg belangrijk. Kiest u voor een shirt, een polo of een blouse? En heeft u speciale zomer en winterkleding nodig? Natuurlijk hangt de kledingkeuze veel af van het beroep dat u heeft maar heeft u ook kleding nodig voor specifieke gelegenheden? Stel dat u normaal werkt in een polo en u gaat naar een beurs, dan kunt u zich afvragen of de huidige bedrijfskleding ook past in deze setting.

De kwaliteit van de kleding is ook iets om even bij stil te staan. Katoen is een natuurlijk product van hoge kwaliteit en kan rechtstreeks op de huid gedragen worden, het isoleert en kan overtollige warmte kwijt. Wel kan katoen krimpen tijdens het wassen. Wanneer uw kleding door uw werk heet gewassen moet worden is katoen een minder geschikt product dan Polyester. Daarentegen is Polyester een synthetisch product wat niet rechtstreeks op de huid kan worden gedragen en is niet isolerend en warmte doorlatend. Wel is Polyester vrijwel meteen droog na het wassen en hoeft niet gestreken te worden. Let ook op het gewicht van de kleding. Een shirt van 150 gram is doorgaans van mindere kwaliteit dan een shirt van 220 gram maar deze regel gaat niet altijd op. Laat u daarom altijd goed informeren voordat u tot aanschaf van bedrijfskleding overgaat of uw kleding laat bedrukken.

Klantenbinding
U kunt uw bedrijfskleding ook gebruiken voor klantenbinding door middel van het weggeven van de kleding. Als schilder zou u uw klant als bedankje een shirtje kunnen geven om in te klussen, met een subtiel logo van uw bedrijf. Maar u zou het ook als geschenk kunnen koppelen aan een actie. Bijvoorbeeld: “Bij aankoop van twee potten lak, een gratis T-shirt!”

Kleding heeft ook een heel ander bereik dan een flyer. Een flyer verdwijnt vaak onder een stapel oud papier terwijl een T-shirt op hele andere plaatsen komt. Al zou de klant het shirt gebruiken voor de voetbaltraining, uw naam en logo worden dan wel gezien en daar gaat het om!

U ziet dat bedrijfskleding veel meer mogelijkheden heeft dan u misschien dacht. Met deze tips hopen wij u op weg te helpen. Heeft u nog vragen of aanvullende tips? Laat dan uw reactie achter en we proberen hier zo snel mogelijk op te reageren.

Een gastbijdrage van Digitransfer