Als ondernemer heb je vaak kapitaal nodig om je bedrijf te starten. Of je hebt geld nodig omdat je een tijdelijk liquiditeitsprobleem hebt dat je wilt overbruggen met een krediet. In zulke gevallen is het noodzakelijk eens naar bedrijfsfinanciering te kijken. De meest voorkomende manieren om een bedrijf te financieren is aan de hand van een zakelijk krediet of zakelijke lening. Bijvoorbeeld bij de bank of andere bedrijven die dit aanbieden. Eventueel kun je er ook voor kiezen eens te kijken naar crowdfunding.
Opties voor bedrijfsfinanciering
Er zijn dus verschillende manieren om een bedrijfsfinanciering te regelen. Het is belangrijk dat je van tevoren goed te verschillen kent tussen de manieren van het financieren van een bedrijf. Zo krijg je bij een zakelijke lening alle kapitaal in één keer gestort, terwijl je bij een krediet alleen aflost en opneemt wat je nodig hebt. Daarnaast heb je voor de meeste manieren van bedrijfsfinanciering een goed plan nodig. Dit doe je door een ondernemingsplan te schrijven. Hierin beschrijf je waarom jouw bedrijf kans van slagen heeft en welke risico’s er voor het bedrijf binnen de huidige markt liggen. Hieronder een veelgekozen bedrijfsfinancieringen:
Zakelijk krediet
Ten eerste kun je kiezen voor een zakelijk krediet. Dit is niet hetzelfde als een zakelijke lening. Bij een zakelijk krediet zet een bedrijf of de bank een bepaald gereserveerd geldbedrag voor je klaar. Je krijgt dit geld niet in één keer op je bankrekening gestort, maar kunt zelf bepalen hoeveel geld je opneemt, hoeveel en wanneer. De enige rente die je betaalt, is over het bedrag dat je opneemt. Tussentijds kun je maandelijks weer aflossen. Blijk je het geld toch nodig te hebben, dan neem je het weer op. Dit lijkt dus op de rekening courant krediet die particulieren vaak tot hun beschikking hebben. Het lijkt dus een beetje op ‘rood staan’.
Zakelijke lening
Een andere optie is een zakelijke lening. Beide opties, zowel de lening als het krediet, worden meestal door de bank aangeboden. Bij een zakelijke lening krijg je het hele kapitaal in één keer gestort. In de praktijk betekent dit dus ook dat je het hele bedrag met rente terug moet betalen. Een zakelijke lening geldt bovendien tot het einde van de looptijd. Er worden meestal ook afsluitkosten berekend. Een zakelijke lening krijg je niet zomaar. Daarvoor heb je meestal een onderpand nodig. Heb je die niet, dan kun je de borgstelling in sommige gevallen door de overheid laten overnemen.
Het verschil tussen een zakelijk krediet en zakelijke lening
Een zakelijk krediet en een zakelijke lening zijn dus niet hetzelfde, ook al worden de termen vaak door elkaar gehaald. Soms heeft een bedrijf meer aan een zakelijk krediet, in andere gevallen past een zakelijke lening beter. Heb je in een keer heel veel kapitaal nodig, dan kies je meestal voor een zakelijke lening. Deze heeft een vaste looptijd en je betaalt rente over het hele leenbedrag. Bij een zakelijk krediet is dit niet het geval. Je betaalt dan alleen rente over het bedrag dat je van het krediet hebt opgenomen. Je kunt zelfs je afbetaling weer gebruiken en weer opnemen. Er is een jaarlijkse revisie, dus je kunt niet ongelimiteerd geld opnemen. Nadeel is wel dat je bij een zakelijk krediet servicekosten betaalt en dat de rente veel hoger ligt. Bij een zakelijke lening betaal je hogere afsluitkosten, maar ligt de rente weer iets lager.
Crowdfunding
Het kan voor sommige ondernemers geen fijn idee zijn om een schuld bij een bank aan te gaan. In zo’n geval is een crowdfundingactie wellicht een goed idee. Je zet je idee dan op een website, waarna investeerders en andere bedrijven geld op het idee zetten. Dit geld is dan beschikbaar om in je bedrijf te steken. De meeste mensen die investeren in crowdfunding, willen er wel iets voor terugzien. Je hebt dus bijna het Ei van Columbus nodig om veel geld op te halen. Bijvoorbeeld als je een product hebt uitgevonden dat nog nergens op de markt is, maar wel erg is gewild. Er zijn verschillende voorbeelden van bedrijven die aan de hand van crowdfunding succesvol zijn geworden.
Bij ouders, kennissen of vrienden vragen
Ten slotte kun je eventueel ook bedrijfsfinanciering regelen aan de hand van ouders, kennissen of vrienden. Deze mensen kennen je meestal een stuk beter dan een bank of investeerder en weten dus wat je in je mars hebt. Heb je een goed idee, dan is de kans groot dat anderen mee willen delen in het succes. Het is wel belangrijk dat je alle afspraken in een juridisch bindend contract documenteert. Zo voorkom je dat er ruzie ontstaat over geldzaken.