Home » Ondernemersnieuws » administratie » Bedrijfsautomatisering: doen, of niet doen?

Bedrijfsautomatisering: doen, of niet doen?

Geplaatst in: administratie, ICT

Bedrijfsautomatisering biedt oplossingen voor processen die anders veel tijd in beslag zouden nemen. Zo kun je een kassasysteem bijvoorbeeld onmogelijk wegdenken uit de horeca. Als horeca medewerkers alle bestellingen en rekeningen met de hand zouden moeten schrijven, zou er haast geen tijd overblijven voor het serveren van dranken en gerechten. In sommige situaties is bedrijfsautomatisering dus een echte noodzaak. Maar geld dit ook voor jouw onderneming?

Resultaten
Een van de belangrijkste resultaten die bedrijfsautomatisering levert is tijd. Het minder kwijt zijn, en meer hebben van tijd. Vertragende processen worden geëlimineerd door slimme software oplossingen, waardoor medewerkers meer tijd over hebben voor andere zaken. Hierdoor hebben horecamedewerkers tijd om je bestelling op te nemen, uit te serveren en ondertussen een praatje met je te maken.

Oplossingen
Automatisering biedt ook oplossingen voor andere processen zoals bijvoorbeeld het beheren en verspreiden van documenten, leermateriaal voor medewerkers of het analyseren van incidenten. Middels een handig software platform kunnen verschillende modules geïntegreerd worden, of zelfstandig van elkaar gebruikt worden. Zo kun je dit software platform bijvoorbeeld gebruiken om medewerkers snel op de hoogte te brengen van nieuwe ontwikkelingen. Korte leertrajecten kunnen gemakkelijk verspreid worden en de medewerkers kunnen leren waar, en wanneer ze willen.

Voordelen
Behalve oplossingen en resultaten levert bedrijfsautomatisering nog meer voordelen op. Je krijgt bijvoorbeeld snel en gemakkelijk een duidelijk inzicht over verschillende zaken. Zo kun je beschikbaarheid gemakkelijk inzichtelijk maken voor zowel management als medewerkers, en hier snel en efficiënt een werkrooster op baseren, of vervanging regelen bij uitval of ziekte. Online vragenlijsten kunnen snel verspreid worden om de tevredenheid van de medewerkers te meten en vervelende administratieve klussen worden automatisch gedaan. Zo houden je medewerkers tijd over voor andere zaken.

Nadelen
Het implementeren van een automatiseringsconcept brengt een flinke verandering met zich mee. Waar je voorheen misschien nog 2 medewerkers op de administratie ingepland had, is er nu waarschijnlijk alleen nog maar een parttimer nodig. Dit betekend dat medewerkers bijgeschoold moeten worden en functies een nieuwe invulling krijgen. Daarbij moeten zowel management als medewerkers natuurlijk enige tijd wennen aan de nieuwe werkwijze en het gebruik van het nieuwe systeem.

Doen of niet doen?
Of bedrijfsautomatisering iets is wat bij jouw onderneming past, hangt helemaal af van de huidige bedrijfsprocessen. Wanneer slepende administratieve zaken veel tijd in beslag nemen, kan bedrijfsautomatisering voor een efficiëntere werkomgeving zorgen. Hoe groter de onderneming, hoe groter vaak de behoefte aan het automatiseren van verschillende processen.