Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Bedrijfsafval bij de bron scheiden? Zo doe je dat

Bedrijfsafval bij de bron scheiden? Zo doe je dat

Geplaatst in: algemeen, duurzaamheid

Heb je te maken met veel afval in jouw onderneming? Dan is het belangrijk om dit bij de bron te scheiden. Bijvoorbeeld door een PMD container te gebruiken. Daarnaast kunnen deze andere tips je ook helpen. Neem ze dus allemaal even door en doe er direct je voordeel mee. Dit kan je al snel veel voordeel opleveren als ondernemer.

1. Meer inzicht in het afval

Het begint allemaal bij de juiste inzichten. Wil je je afval goed scheiden? Dan is het eerst slim om te kijken waar het afval vandaan komt. Heb je dat goed in kaart? Dan kan je juist op die plekken, bij de bron dus, het scheiden beginnen. Dit kan je veel opleveren. Je weet precies wat je waar kan winnen op deze manier.

2. De prullenbakken in de juiste maten

Het lijkt slim om elke werknemer een eigen kleine prullenbak te geven. Het probleem is alleen dat deze bakken met alle soorten afval worden gevuld en daarna in het restafval worden geleegd. Dit betekent dus dat er geen scheiding bij de bron plaatsvindt, waar dat juist wel zou kunnen. Daar is dus nog veel mee te winnen.

3. Wijs op de plicht

Het is ook zo dat het voor bedrijven per wet verplicht is om het afval te scheiden. Het gaat in ieder geval om bepaalde stromen. Denk aan glas, plastic, papier en etensresten. Wanneer je dit op de juiste manier scheidt, dan is dat alleen maar goed voor het milieu. Het voordeel hiervan is namelijk dat de verwerking gemakkelijker verloopt. Ook kan er veel meer gerecycled worden. Wijs hier dus op bij de medewerkers.

4. Deel je kennis

Wil je zeker zijn dat het bedrijfsafval goed bij de bron gescheiden wordt? Dan is het slim om dit goed met de medewerkers te delen. Door alle kennis en informatie te delen, wordt het voor hen gemakkelijker. Bedenk je ook dat zij voor de scheiding moeten gaan zorgen. Het is dan dus wel slim om te zorgen dat ze enthousiast zijn over het plan en graag meedoen. Eventueel kan Milieu Service Nederland daarbij helpen. Zo maak je de kans van slagen ook direct een stuk groter.

5. De juiste afvalbakken

Wil je het afval scheiden? Zorg dan ook voor de juiste afvalbakken. Dit moeten verschillende bakken zijn, waarvan ook duidelijk is welk doel elke bak heeft. Wanneer je dit onderdeel van de cultuur in het bedrijf maakt, dan wordt het scheiden ineens een flink stuk makkelijker. Niemand heeft dan nog een reden om afval verkeerd weg te gooien. Deze cultuurverandering is essentieel om het plan te laten slagen. Het is slim om het op deze wijze te verzorgen.