In deze blog worden de meest voorkomende vragen beantwoord als het gaat om een bedrijfsadviseur. Hierdoor wordt het voor jou duidelijk of het inschakelen van een adviseur verstandig is.
Waarom heb je een bedrijfsadviseur nodig?
Op het moment dat je jouw bedrijfje opzet ben je vol passie en motivatie. Je hebt een idee, een visie en je hebt jouw unieke set vaardigheden die je wil aanbieden aan de wereld. Echter waar getalenteerde mensen vaak tegen aan lopen is dat het goed runnen van een bedrijf een vak apart is. Eentje die niet noodzakelijker wijs aansluit bij hun eigen kunnen.
Een goed voorbeeld hiervan is de chef-kok. Immers vrij veel mensen hebben het vermogen om heel erg lekker te koken. Maar weinig chefs hebben een succesvolle restaurantketen. Daarom zie je vaak dat zij er iemand bij halen die wel kennis van bedrijfsvoering heeft, een zakenpartner. Een bedrijfsadviseur als het ware. De persoon in kwestie regelt bijvoorbeeld de financiële kant van het restaurant. Zodat jij tijd over hebt om je te richten op de inhoud en het creatieve aspect.
Is het enkel voor beginnende bedrijfjes?
Het is niet altijd zo dat alleen kleine bedrijfjes een bedrijfsadviseur nodig hebben, zelfs zeer grote bedrijven maken gebruik van hun diensten. Op zo’n moment is de aard van het werk als adviseur natuurlijk vaak wel anders. Een miljoenenbedrijf heeft namelijk heel andere problemen dan de lokale bakker die probeert uit te breiden.
Je kan er in ieder geval bijna honderd procent vanuit gaan dat elk bedrijf dat je kent op een of andere manier hulp heeft gehad van een bedrijfsadviseur.
Wat is een bedrijfsadviseur?
Een bedrijfsadviseur is vaak hoogopgeleid en heeft expertise in een specifiek gebied. Desalniettemin bestaan er ook adviseurs die er een algemenere kennis op nahouden. Deze kennis zet hij of zij in om bedrijven en organisaties te helpen met specifieke vraagstukken en problemen.
Op welke vlakken is een bedrijfsadviseur actief?
Het inzetgebied van een bedrijfsadviseur is even divers als de vraagstukken die spelen. Dit kan op het gebied zijn van o.a. maar niet gelimiteerd tot:
- Belastingen
- Marketing
- Financiën in het algemeen
- Management filosofie
- De wet
Een bedrijf kan bijvoorbeeld hulp nodig hebben met een herstructurering. Stel ze moeten krimpen om competitief te blijven binnen de markt, dan kan een adviseur helpen. Wat ook zou kunnen gebeuren is dat de bedrijfsleiding niet meer weet waar het bedrijf in de toekomst naar toe moet, wat de toekomstvisie moet zijn. Een bedrijfsadviseur kan dan helpen met het uitstippelen van een juiste strategie.
Wat kan een adviseur?
Een bedrijfsadviseur is een persoon die analytisch een situatie binnen een bedrijf kan inschatten. Vervolgens de situatie op een competente manier weer weet te geven aan de cliënt. Om af te sluiten met het geven van een oplossing. Zodoende kan het bedrijf de horde passeren en door met het behalen van zijn doelstellingen.
Hoe vind ik een geschikte adviseur?
Eigenlijk bestaat er voor elk probleem binnen de bedrijfssfeer een adviseur die kan helpen. Van heel groot tot heel klein. Heb je geen idee waar te beginnen met jouw zoektocht naar een bedrijfsadviseur? Wees niet getreurd.
Alles begint namelijk bij goed onderzoek doen. Een makkelijk medium hiervoor is simpelweg Google. Het is erg belangrijk dat je jezelf goed oriënteert en een adviseur kiest waarmee je een klik hebt. Let er ook goed op dat de expertise van de adviseur goed aansluit bij jouw probleem. Je laat de man of vrouw namelijk binnen in jouw lust en leven. Als je een paar opties hebt gevonden, nodig hen uit voor een gesprek. Op een dergelijke manier vind jij de persoon die jouw bedrijf nodig heeft.
Ongetwijfeld kan hij of zij helpen met jouw probleem.