Home » Ondernemersnieuws » verzekeringen » Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor mkb’ers: dit moet je weten

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor mkb’ers: dit moet je weten

Geplaatst in: verzekeringen

Ondernemen brengt de nodige risico’s met zich mee. Daarom is het handig om je goed te verzekeren. Een handige verzekering om af te sluiten is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar wat houdt deze verzekering precies in en waarom is hij handig om af te sluiten? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Tijdens je werk bij een klant of opdrachtgever kunnen jij of je medewerkers schade veroorzaken. Als hierdoor letsel, materiële of financiële schade ontstaat, kun je aansprakelijk worden gesteld.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je hier in de meeste gevallen tegen verzekerd. Je verzekeraar dekt dan over het algemeen de schade die jij of je medewerkers veroorzaken.

Wat is over het algemeen verzekerd?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is meestal het volgende verzekerd:

 • Schade die jij of je medewerkers tijdens het werk veroorzaken aan spullen en personen;
 • Schade die jouw producten of diensten bij anderen veroorzaken, indien het jou te verwijten valt;
 • Schade aan spullen van een medewerker;
 • Schade aan materialen die je leent of huurt (niet standaard verzekerd);
 • Schade die jij of je medewerkers veroorzaken aan gebouwen.

Wat is over het algemeen niet verzekerd?

Er zijn ook zaken die niet altijd verzekerd zijn:

 • Schade bij jouw opdrachtgever die ontstaat door een beroepsfout of verkeerd advies. Hier kun je wel een andere bedrijfsverzekering voor afsluiten, namelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
 • Schade bij jezelf of je bedrijf;
 • Schade of kosten die je maakt als je een product of dienst opnieuw moet leveren;
 • Milieuschade op een bedrijfsterrein;
 • Schade die je veroorzaakt door roekeloosheid of opzet;
 • Schade veroorzaakt door een motorrijtuig, vaartuig of drone.

In sommige gevallen kun je je extra verzekeren tegen (hoge) kosten voor schade met een aanvullende dekking. Bedenk daarom goed welke verzekeringen je nodig hebt. Laat je hier zo nodig over adviseren.

Waar moet je op letten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen kunnen groot zijn. Het kan daarom verstandig zijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, ook als je een eenmanszaak hebt. Heb je medewerkers in dienst? Check of ze meeverzekerd zijn op jouw verzekering.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Hoeveel je voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaalt hangt af van de branche waarin je werkt. Werk je in de bouw? Dan loop je over het algemeen meer risico en betaal je meestal een hogere premie dan wanneer je een praktijk aan huis hebt. Ook de hoeveelheid medewerkers die je in dienst hebt, je jaaromzet en het verzekerde bedrag bepalen de hoogte van de premie. Geef wijzigingen binnen je bedrijf altijd door aan je verzekeraar, zodat je niet onderverzekerd bent, maar ook niet teveel betaalt.

Elke ondernemer heeft met aansprakelijkheid te maken, laat je dus goed informeren over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In sommige branches is het zelfs verplicht zo’n verzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent: zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kun je met een gerust hart ondernemen.