Home » Tips voor ondernemers » Een bedrijf starten zonder geld?

Een bedrijf starten zonder geld?

Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf te starten, maar lang niet iedereen beschikt over een startkapitaal. Kun je een eigen bedrijf starten zonder geld? Ja. dat kan. Althans, met niet veel meer dan wat zakgeld. Maar het zal duidelijk zijn dat je mogelijkheden dan anders zijn dan voor iemand met een paar ton in z’n achterzak. Daar hoef je je niet door laten te weerhouden. Als je wilt ondernemen, ga je ondernemen! In dit artikel geven we je tips en overzien we de mogelijkheden. Van krantenjongen naar miljonair: word jij de volgende hoofdpersoon in het sprookje van de succesvolle ondernemers?

We hebben trouwens al eerder een artikel geschreven over het starten van een bedrijf zonder geld, maar we blijven er vragen over krijgen, vandaar deze aanvulling.

Zoek je passie

Een bedrijf -of je nu wel of geen startkapitaal hebt- moet passen bij je interesses. Bij je passie, om maar eens een modewoord te gebruiken. Je kunt in iedere branche en met ieder product aan de slag, maar volhouden gaat echt het best als je het leuk vindt, als je hart ligt bij dat wat je van plan bent te gaan doen.

Overdenk goed wat je wilt gaan doen, wat je product of dienst is. Het moet niet alleen maar een kans bieden om geld te verdienen, je moet het ook over een paar jaar nog leuk vinden.

Het starten van een bedrijf kost in heel veel gevallen wél geld. Je hebt startkapitaal nodig voor (bijvoorbeeld) de materialen waarmee je werkt, een kantoor, auto, telefoon, website, noem maar op. Helemaal zonder geld starten zal dus niet lukken, maar een eigen bedrijf beginnen met zo weinig geld dat je het van je huidige salaris of uitkering kunt betalen, dat kan wel! Het enige dat je verder nodig hebt is tijd, heel veel tijd.

Marktonderzoek is gratis

Als je wilt starten met een eigen bedrijf, is het niet verstandig om blind in een markt te stappen. Ook niet als je alleen maar een website met ‘affiliate producten’ wilt beginnen. Je moet eerst bekijken of de energie die je erin gaat steken niet bij voorbaat verloren moeite is. Een voorbeeld: als je denkt met de verkoop van boeken via het web een dun belegde boterham te kunnen verdienen, krab je dan nog eens achter de oren. Het barst van de aanbieders -waaronder heel goede- en je kunt je serieus afvragen of je na jaren je best doen ooit bovenaan de zoekresultaten zult eindigen (en dat is nodig om bezoekers te krijgen en daarmee iets te verkopen).

Doe vooral goed marktonderzoek (dat hoeft niks te kosten). In een overvolle markt met goede aanbieders heb je geen kans. Zoek een nichemarkt waarin je de beste kunt worden.Gebruik bij je marktonderzoek de bronnen die we voor je hebben verzameld

Beperkte mogelijkheden

Een startende ondernemer zonder eigen geld is beperkt in de mogelijkheden, dat zal duidelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld geen groothandel beginnen en ook een fysieke winkel gaat je niet lukken. Zelfs niet als je denkt dat de bank wel in startkapitaal zal voorzien, want als je zelf geen financiële inbreng hebt, doen ze dat niet. Als je een heel leuk idee hebt kun je misschien op andere manieren lenen, of via crowdfunding geld vergaren. Maar dat is iets anders dan een eigen bedrijf starten zonder geld.

Onlangs kwam iemand op onze site terecht die zocht naar ‘een eigen restaurant beginnen zonder geld’. Nou ja, vergeet het maar dus. Hoe denk je de huur te kunnen betalen en de inrichting te kunnen bekostigen? Maar wat wel kan is starten op een manier waardoor je geld verdient om zo je startkapitaal bij elkaar te sparen. Zie het maar als de aanloop naar je droomonderneming. In sommige gevallen kun je ook starten naast een parttime baan, hoewel dat natuurlijk als nadeel heeft dat je beperkt beschikbaar bent. Een winkel valt dan af, maar een webwinkel zou wel kunnen.

Dienstverleners hebben het natuurlijk veel makkelijker dan iemand die -pakweg- met transport zijn geld wil verdienen. Een dienstverlener is vaak al klaar met een kantoor aan huis, een computer en een internetverbinding. En een fiets. Want je moet wel op pad om je klanten binnen te halen uiteraard. Waarmee we maar willen zeggen: het maakt nogal uit wat je precies wilt gaan doen. Als je dat nog niet precies weet, kijk dan eerst waar je hart ligt. Of waar je goed in bent.

Waar ben je goed in?

Ondernemen kent vele facetten, maar uiteindelijk gaat maar over 1 ding: waar ben je goed in? Beter dan anderen? Het installeren van een website met een shop, is technisch niet moeilijk en niet duur (je betaalt hostingkosten, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje), maar wat dan? Producten verkopen als affiliate? Daarmee ga je het onderscheid niet maken cq geen stuiver verdienen. Je zult iets moeten hebben of bieden dat anderen niet hebben. Een eigen product bijvoorbeeld, of een onderscheidende dienst.

Bij voorkeur -je had immers geen geld- doe of verkoop je iets dat je nu al hebt of kunt. Dan heb je nog geen klant binnen, geen bezoeker op je site, maar hat kan wel de start van je onderneming zijn. (Maar let op, reken je niet te snel rijk. Want ook met een website met een eigen product is het moeilijk geld verdienen, de meest webshops krijgen nauwelijks bezoekers en staan te verstoffen op het web). Misschien is starten via sites als Marktplaats en Ebay wel verstandiger dan een eigen site. Of bied je producten -in het begin- aan via een gespecialiseerde webshop met een gevestigde naam.

– Richard Branson is begonnen met het (illegaal) importeren van LP’s
– Henny van der Most is begonnen als handelaar in oud ijzer
– Joop van de Ende is begonnen als toneelspeler
– De baas van IKEA is begonnen als verkoper van lucifers

(we zetten die boeken over ondernemers hier niet voor niets op de site, ze inspireren en zetten je aan tot creatief denken!)

Geen winkelketen, maar een handeltje

Als je weet waar je goed in bent -en wat je leuk vindt, maar dat gaat heel vaak samen- dan is de start van je onderneming al bijna een feit. Dromen over wat je ooit wilt worden is prima, maar vergeet niet het belangrijkste: beginnen. Met niks. Probeer je droom te vertalen in een realistisch verhaal. Beetje ‘downplayen’ zoals dat wel wordt genoemd. Niet meteen een winkelketen, maar een handeltje (kun je de leegstand in de winkelstraten benutten door een pop-up store te beginnen?). Geen internationale winkelketen, maar lucifers verkopen. Dat kost tijd, dat kost energie en dat vraagt de nodige creativiteit. Maar ja, je wilt ondernemer worden of je wilt het niet…. De succesvolste ondernemers in deze wereld zijn vooral groot geworden door hun niet aflatende inzet, hun doorzettingsvermogen.

Niet kopen, maar lenen

Creatieve mensen hebben de halve wereld. Je moet creatief kunnen denken om zonder eigen geld een bedrijf te kunnen starten. Wat op de een of andere manier moet je slimmer zijn dan je concurrenten (en die heb je) die wel kapitaal hebben. Probeer eens te denken aan samenwerking met een bestaand bedrijf, of met het lenen van zaken die je nodig hebt. Stel dat je timmerman bent, dan kun je misschien wel gereedschappen lenen. Of anders huren, maar pas op het moment dat je een opdracht hebt. Dat laatste geldt trouwens ook voor je auto (of bestelbus). Die hoef je niet te kopen, je kunt ‘m huren op de dagen dat je inkomsten vergaart. Een beetje ‘gogme’ is een vereiste.


Op het moment dat je helder voor ogen hebt waar jij goed in bent en waar er kansen in de markt liggen, is het zaak om na te denken over de manier waarop je de markt met je bedrijf wilt kennismaken. Als je onbekend blijft verkoop je nooit wat! Maar over ‘gratis’ publiciteit schrijven we later nog eens. Eerst maar even je ondernemingsidee laten rijpen.

3 Responses

 1. […] Update: omdat er veel behoefte blijkt te zijn aan tips om zonder geld een eigen bedrijf te starten, hebben we op dit verhaal een vervolg geschreven. Lees hier: een eigen bedrijf starten zonder geld? […]

 2. Jan bakkenes
  |

  Ik wil graag een bedrijf starten en ik weet zeker dat er veel potientie in zit de locatie is echt een a locaties waar alleen al meer dan 40:00 medewerkess werken en er jaarlijks Ok zo een 2 miljoen vertrekken ,,alleen heb ik echt geen starters kapitaal ,want kan ik doen want dit Is echt eentop lovacatie ik ga echtet niet hier vertellen wat ik van plan ben maar ik heb zo mijn kleine onderzoek gedaan en echt heel veel mensen vinden dit een echt heel goed idee ,ik ben op locatie geweest gevraagd of daar behoefte aan is en dat is er zeker, wie kan mijn helpen dit werkelijk originele idee te verwezenlijken ,

 3. Hans Janssen
  |

  Hoi Jan,
  Ik zou eerst eens starten met een cursus Nederlands.

  Groeten, Hans