Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Bedenk goed welk energielabel je aan je bedrijf hangt

Bedenk goed welk energielabel je aan je bedrijf hangt

Geplaatst in: duurzaamheid, huisvesting
Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay

Heb je plannen om je bedrijf te verkopen of zal dat er in de toekomst wellicht van gaan komen, dan is een energielabel verplicht. Het energielabel is een label dat volgens Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop van onder meer auto’s, lampen, elektrische apparaten en dus gebouwen.

Doorslaggevend bij de verkoop van een pand

Het energielabel is een maatstaf om te kunnen zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en hoe energiebesparend een bepaald product nou eigenlijk precies is. Daarbij wordt bovendien informatie gegeven over de prestaties van een product en de bij de producten gebruikte materialen. Een energielabel is een doorslaggevende factor bij de verkoop van panden. Een gunstig energielabel kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Steeds meer aspirant kopers neigen naar groene panden. Het is toch al verstandiger het vraagstuk dat energielabel heet uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Je kunt energielabel offertes vergelijken en vervolgens kiezen voor de meest voordelige aanbieder.

Bij tekenen huurcontract en bij overdracht

Energielabels op een bedrijfspand zijn nodig bij de verhuur van een pand. In dat geval moet er een energielabel voor het pand zijn op het moment dat het huurcontract getekend wordt. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhurende partij overigens. Datzelfde geldt bij de verkoop van een pand, dan moet er uiterlijk een energielabel bekend zijn bij de definitieve overdracht en ook nu is de verkopende partij verantwoordelijk.

Hoge boetes

Energielabels zijn in dit opzicht verplicht bij kantoorgebouwen, horecagebouwen, utiliteitsgebouwen, bedrijfsverzamelgebouwen, winkels, overheidsgebouwen, gezondheidsgebouwen en sportgebouwen. Indien er een energielabel ontbreekt, dan kan dit behoorlijke consequenties hebben. Je krijgt als eigenaar van het pand dan in elk geval een boete opgelegd als het ontbreken van een energielabel geconstateerd wordt, een boete die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. De aanwezigheid van een energielabel wordt overigens steekproefsgewijs gecontroleerd.

De te verkopen bedrijfspanden dienen in elk geval energielabel C te hebben. In het geval van sterk verouderde panden vergt alleen dat al een forse investering. Daarom ook is het goed als pandeigenaar tijdig te beginnen met het in elk geval zorgen dat het pand energielabel C krijgt, ook als je nu (nog) geen plannen hebt het pand te verkopen. Doe je dit pas op het laatste moment, dan kost je dit erg veel geld of moet jij je pand voor een lager bedrag van de hand doen.