Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Auto zakelijk of privé rijden?

Auto zakelijk of privé rijden?

Geplaatst in: mobiliteit

Ben je een ondernemer die vaak de auto nodig heeft? Dan vraag je je misschien af hoe het zit als je een privé-auto zakelijk rijdt. Of andersom, als je een zakelijke auto privé rijdt. We leggen het je uit.

Privé-auto zakelijk rijden

Als je als ondernemer niet vaak zakelijk rijdt, kunnen we het ons voorstellen dat je liever niet een aparte auto koopt voor je zaak en liever je privé auto gebruikt. Dit is gewoon mogelijk. We raden aan je auto privé te houden wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Je krijgt dan niet te maken met bijtelling.
Door je privé auto zakelijk te gebruiken mag je 19 cent per zakelijke kilometer aftrekken van je winst. Bovendien is de btw op je autokosten aftrekbaar voor je zakelijke kilometers. Het is handig als je bijhoudt hoeveel kilometer je zakelijk rijdt.

Privé-auto zakelijk rijden verzekering

Je privé-auto heeft een autoverzekering nodig. Geef wel aan dat je de auto ook wel eens voor zakelijke ritten gebruikt. Rijd je schade tijdens een zakelijke rit, dan wordt die schade niet vergoedt door je particuliere autoverzekering. Onder zakelijke ritten valt bijvoorbeeld goederenvervoer, betaald personenvervoer of een rijschool.

Zakelijke auto privé rijden

Rijd je je auto meer zakelijk dan privé, dan is het wellicht voordeliger je auto te rekenen tot ondernemingsvermogen. Met een zakelijke auto zijn de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik aftrekbaar van de belasting. Je moet voortaan wel nauwkeurig je zakelijke kilometers bijhouden.

Zakelijke autoverzekering

Met een auto van de zaak heb je ook een zakelijke autoverzekering nodig. Deze vergoedt schades gemaakt tijdens zakelijke ritten, maar ook tijdens privégebruik.
Via Geld.nl vraag je telefonisch gemakkelijk een zakelijke autoverzekering aan.

Auto van de zaak bijtelling

Een zakelijke auto privé rijden lijdt tot bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Normale en hybride auto’s, dus auto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot, betalen 22 procent bijtelling. Volledig elektrische auto’s, oftewel auto’s met 0 gram CO2-uitstoot, betalen 4 procent bijtelling.

Auto privé of zakelijk?

Je privé-auto zakelijk rijden of je zakelijke auto privé rijden heeft allebei voor- en nadelen. Je privé-auto zakelijk rijden zorgt dat je geen bijtelling betaalt, maar er zijn minder btw-kosten aftrekbaar. Je auto wel benoemen tot auto van de zaak en die privé rijden zorgt dat je meer btw kunt aftrekken van de belasting, maar je hebt kans dat je te maken krijgt met bijtelling. Hoe je de auto ook gebruikt, we hopen dat dit artikel voor opheldering heeft gezorgd.