Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Auto leasen als ZZP’er: alles wat je moet weten

Auto leasen als ZZP’er: alles wat je moet weten

Geplaatst in: mobiliteit

Het aantal ZZP’ers in Nederland groeit al jaren gestaag. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er in 2019 meer dan een miljoen fulltime ZZP’ers werkzaam zijn. Waar parttime werkende ZZP’ers meestal mensen zijn die vanuit huis werken, hebben veel fulltime werkenden een grotere mobiliteitsvraag. Vaak op pad om op locatie te werken bij klanten, of iedere dag op en neer naar je bedrijfsruimte? Dan is een auto leasen misschien wel iets voor jou.

Voordelen van een auto leasen

Als je als ZZP’er vervoer nodig hebt, kan de aanschaf van een zakelijke auto best een grote investering zijn. Vooral voor startende ondernemers. In dat geval is een auto leasen een financieel aantrekkelijke oplossing. Je hoeft geen grote investering te doen, en je weet precies met welke maandelijkse kosten je te maken krijgt. Zo loop je geen risico op onverwachts hoge onderhoudskosten. De leasekosten (en eventuele bijkomende kosten) mag je aftrekken van je winst. Aangezien leaseauto’s (relatief) nieuw zijn, rijd je een representatieve auto waarmee je rustig bij klanten en zakelijke afspraken aan kunt komen.

Nadelen van een auto leasen

Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar met de auto? Dan moet je bijtelling betalen. Het gebruik van de auto wordt door de Belastingdienst als ‘loon in natura’ gezien, en daarom belast. Voor geheel elektrisch aangedreven auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro en waterstofauto’s geldt een bruto bijtelling van vier procent. Voor alle auto’s met een uitstoot van meer dan 0 gram CO2 en voor het restbedrag van de cataloguswaarde bij elektrische auto’s boven 50.000 euro gaat het om 22 procent. Afhankelijk van de leaseconstructie, kan het daarnaast ook zijn dat je geen schadevrije jaren voor een autoverzekering opbouwt, of zelfs na een tijdje alle opgebouwde no-claim verliest.

Verschillende zakelijke leaseconstructies

Wil je een auto zakelijk leasen, dan kun je kiezen uit diverse leasevormen. Ten eerste is er financial lease. De auto komt op de balans van je onderneming te staan en je bent dus ook eigenaar ervan. Dit betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor alle bijkomende kosten, zoals een autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en brandstof. Financial lease is mogelijk bij zowel nieuwe als tweedehands auto’s. Dit laatste wordt ook wel occasion lease genoemd.

Ten tweede is er operational lease. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Je betaalt een vast maandbedrag waarin ook vaak de verzekering, wegenbelasting en onderhoud is opgenomen. De enige kosten die je zelf dus nog hebt zijn die voor het vullen van de tank. Om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden worden er door leasemaatschappijen enkel nieuwe auto’s ingezet.

Vaak hebben leasecontracten een looptijd van een aantal jaar. Ben je als startende ZZP’er nog niet zeker van blijvende inkomsten, of heb je alleen maar vervoer nodig voor een tijdelijk project? Dan kun je ook kiezen voor meer flexibiliteit met shortlease. De minimale contractduur is zes maanden. Het contract kan langer doorlopen, maar je hebt de flexibiliteit dit maandelijks op te zeggen.

Ook private lease mogelijk voor ZZP’ers

Tot een paar jaar geleden was een lease auto privé leasen nog niet erg gangbaar. Inmiddels is dit wel geval, en het is ongekend populair. Veel mensen vinden het fijn dat ze voor een vast bedrag een relatief nieuwe auto kunnen rijden en niet geconfronteerd worden met (onverwacht) duur onderhoud. Private lease is ook voor ZZP’ers mogelijk. Je betaalt het leasebedrag gewoon zelf, en kunt dit dus niet van je winst aftrekken. Bijkomend voordeel: je hoeft geen bijtelling te betalen als je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Voor het zakelijk gebruik van de private leaseauto breng je negentien cent per kilometer in rekening.