Als ondernemer sta je voor verschillende keuzes. Één daarvan is de vraag welke auto jij gaat rijden en hoe je die financiert. Er zijn verschillende manieren om een auto te financieren, maar de belangrijkste zijn leasen en kopen. Dit kan zowel privé als ‘op de zaak’. Helaas is er niet één beste keuze die altijd het verstandigst is: er hangt heel veel af van jouw situatie, jouw bedrijf en jouw persoonlijke voorkeur. Auto kopen of leasen: wat doe jij als ondernemer?
Privé-leasen
Je kunt privé een auto leasen. Dit heeft echter als ondernemer wel wat nadelen. Zo verlies je het voordeel dat je de kosten van de auto niet meer kunt aftrekken van je bedrijfswinst. Daarnaast word je vaak vrij sterk beperkt in de hoeveelheid kilometers die je mag rijden – en staat er een fikse toeslag op als je hier overheen komt! Anderzijds betaal je nog wel steeds bijtelling wanneer je privé least, dus heeft het niet zo snel voordelen. Privé leasen is alleen interessant voor een ondernemer die weinig gebruik maakt van zijn auto en weinig kilometers per jaar rijdt.
Zakelijk leasen
Zakelijk leasen heeft als duidelijk voordeel dat je de kosten van de auto kunt aftrekken van de bedrijfswinst. Zodoende geeft dit je korting op het belastingbedrag dat je moet betalen. Anderzijds rijd je hiermee wel met een ‘auto van de zaak’ en als zodanig betaal je bijtelling over je loon. De bijtelling is kortgeleden voor alle auto’s gelijkgetrokken en kan daarom een flink bedrag vormen dat je jaarlijks moet betalen.
Leasen heeft meer voordelen. Zo hoef je je niet druk te maken over reparaties en kosten, want jij betaalt gewoon het maandbedrag. Heb je een gekochte auto van het bedrijf of privé, dan sta je soms voor vervelende onverwachte kosten. Deze kosten vallen nu onder je leasecontract. Het geeft dus een stukje veiligheid om te leasen, want je weet gewoon waar je aan toe bent. Daarnaast kun je elke paar jaar van auto wisselen zonder gedoe met koop en verkoop. Wel moet je natuurlijk de auto netjes onderhouden en mag je er niet zomaar dingen aan veranderen.
Privé kopen
Een auto privé kopen kan een flinke investering zijn. Koop je een nieuwe auto, dan neem je hiervoor vaak een lening die je over een langere periode kunt terugbetalen. Kies je voor een tweedehands auto, dan moet je een spaarpot achter de hand hebben voor eventuele verborgen gebreken. In alle gevallen dien je rekening te houden met eventuele problemen of dure rekeningen omdat de kosten voor jezelf zijn. Anderzijds ben je vrij om lange tijd in je auto te rijden en hem zelf naar je smaak aan te passen. Je bent niet gebonden aan een aantal kilometers en je hebt dus meer vrijheid wanneer je een auto koopt.
Zakelijk kopen
Vaak heb je zakelijk wat meer armslag om een auto te betalen. De kosten voor reparaties en onderhoud zijn voor je bedrijf, terwijl je je auto ook privé mag gebruiken. Er zijn echter wel regels voor. Zo rij je nog steeds een ‘auto van de zaak’ en dit heeft invloed op je loon. Bovendien geeft dit een risico voor het bedrijf, want als de zaken slechter gaan of er komt ineens een grote reparatie aan kun je in de problemen komen. Zorg er daarom voor dat er een duidelijke scheiding is tussen privé en zakelijk en laat beide niet in elkaar over lopen. Zo kun je problemen voorkomen die ontstaan als niet duidelijk is voor de belasting wat bij je bedrijf hoort en wat jouw privé bezit is. Overigens zijn, als je de auto zakelijk koopt, alleen zakelijke kilometers aftrekbaar van je winst.
Zoals gezegd is er geen duidelijk voor- of nadeel van kopen ten opzichte van leasen. Veel heeft ook te maken met de dagwaarde van de auto. Een duurdere auto wordt sneller op het bedrijf gezet, een goedkopere auto wordt sneller privé gebruikt. Bekijk eerst welke auto jij zou willen en welke past bij jouw smaak en jouw bedrijf. Een snelle sportwagen past niet bij een begrafenisondernemer, dus let hier goed op! Vervolgens kun je de dagwaarde van de gewenste auto berekenen en dit laten meewegen in je beslissing. Bij het kopen van een auto heb je meer eigen risico, maar heb je ook meer vrijheid en minder gedoe met de belasting en bijtelling. Bij het leasen van een auto heb je wel bijtelling waar je rekening mee moet houden, maar ben je vaak relatief goedkoper uit en loop je veel minder risico op hoge kosten. Het is een afweging die elke ondernemer voor zichzelf zal moeten maken…