Home » Ondernemersnieuws » zzp » Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp: minder duur dan je denkt

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp: minder duur dan je denkt

Geplaatst in: zzp

Veel zzp’ers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur of te duur. Begrijpelijk. Zeker als je net bent gestart of soms even wat minder verdient, is het verleidelijk om een streep te zetten door deze kostenpost. Maar ja, wat als…? En: misschien is een AOV wel minder duur dan je denkt. Laten we eens kijken naar werkelijke kosten.

Je kunt vrij makkelijk zelf je premie berekenen

De meeste AOV-aanbieders hebben een rekenhulp op hun website waarmee je snel en eenvoudig je premie berekent. Je maakt daarbij een aantal keuzes. Of je bij ziekte direct een uitkering wilt of pas na een aantal maanden bijvoorbeeld. Of tot welke leeftijd je uitkering moet doorlopen. Met deze keuzes kun je de hoogte van je premie al flink beïnvloeden. Maar wees ervan bewust dat goedkoop duurkoop kan zijn. Een uitgeklede verzekering kan betekenen dat je straks een lagere uitkering krijgt.

Je AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

Goed, dan heb je je premie berekend en je weet wat je elke maand moet betalen. Maar dat is een bruto bedrag. De AOV-premie is voor zzp’ers fiscaal aftrekbaar. Je werkelijke kosten zijn dus een stuk lager. Hoeveel je netto betaalt hangt af van je situatie. Je AOV-verzekeraar stuurt je elk jaar een fiscaal overzicht dat je kunt gebruiken bij je belastingaangifte. Word je arbeidsongeschikt en krijg je een uitkering? Dan betaal je daarover inkomstenbelasting.   

Premie vooruit betalen maakt je verzekering goedkoper

Veel AOV-aanbieders geven een korting op de premie als je die voor het hele jaar vooruit betaalt. Zeker nu de rente zo laag is, kan dat gunstig zijn. Het geld dat je vooruit betaalt aan de verzekeraar levert je waarschijnlijk meer op dan de rente die je krijgt met een betaal- of spaarrekening.

Misschien kun je profiteren van collectief voordeel

Sommige organisaties hebben mantelovereenkomsten met verzekeraars. Daardoor kunnen ze verzekeringen voordelig inkopen voor hun leden. Ben je aangesloten bij een brancheorganisatie of bemiddelingsbureau bijvoorbeeld? Ga eens na of zij zo’n overeenkomst hebben.

Zelf afsluiten is voordeliger dan via een adviseur

Je kunt je AOV zelf afsluiten of via een adviseur. Het eerste is een stuk voordeliger en kan al vanaf ongeveer 150 euro. De kosten van adviseurs verschillen. Sluit je zelf je verzekering af? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van het product. Als je zelf een AOV afsluit moet je een toets doen. Daarmee wordt gekeken of je voldoende weet over het product. Als je een adviseur inschakelt hoeft dat uiteraard niet. De kosten van het afsluiten en van een adviseur zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Heb je alles op een rij?

Je moet er even voor gaan zitten, maar als je alles eens goed doorrekent weet je wat je AOV je écht kost. En dan vallen de kosten misschien mee. Afhankelijk van je beroep loop je 10 tot 20% kans dat je arbeidsongeschikt wordt. Mocht het zover komen, dan is je arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp een hele geruststelling.

Bron: Centraal Beheer

6 Responses

 1. Arnoud Wennekus
  |

  ..Toevoeging:

  En als je dan e.e.a. overweegt…overweeg dan altijd een onafhankelijk AOV Specialist in te schakelen die je geheel begeleid en ook jouw investering in Advies- en Afsluitkosten dubbel en dwars terugverdient. Het advies, maar ook het Medische acceptatietraject is essentieel voor de zekerheid die je kan ontlenen aan je AOV! Niemand wil jaren betalen en als je ziek bent, gedoe hebben met de maatschappij die waarbij je (rechtstreeks) de aanvraag hebt ingediend!

 2. Edwin Onderstal
  |

  Eindelijk een positief artikel over de ao-verzekering. Wij van aovXL toeteren al jaren dat een goede ao-verzekering niet duur hoeft te zijn. Sterker nog de gemiddelde premie ligt op netto circa 1 euro per declarabel uur. Meet weten contact ons wij zijn al ruim 14 jaar de specialist en partner van diverse branche- beroeps en netwerkverenigingen. Zie ook onze blogs hierover.

 3. Gholam Sadeghi
  |

  Ik heb het via UWV gedaan en heeft geen medische keuring nodig.

 4. Helemaal met je eens Edwin…dat een goede AOV betaalbaar is. …Dat het stuk positief is, jaaaahhh… Dit is een actie van een verzekeraar om online zichtbaar te zijn !

  …Alleen een heel klein beetje jammer …dat je er nu beetje een reclame-roeptoeter- bericht van maakt,maar dat is je wat mij betreft gelijk vergeven 🙂

 5. M J Ruig
  |

  Aov is gewoon duur, zeker voor de zzp met een laag inkomen die gelijk aan de beter verdienenden nergens recht op hebben als zij arbeidsongeschikt worden.

  Het is jammer dat het fenomeen broodfonds onderbelicht blijft.

  Daar zitten veel voordelen aan . Het meest simpele voordeel … het is per direct opzegbaar !