Home » Ondernemersnieuws » ICT » Een app laten maken voor iPhone en Android: rendabel of niet?

Een app laten maken voor iPhone en Android: rendabel of niet?

Geplaatst in: ICT

In een wereld overspoelt door smartphones, die op hun beurt allemaal gevuld zijn met allerhande apps, mag het niet verbazen dat het ontwikkelen en lanceren van apps, voluit applicaties, een miljardenbusiness is. Ondanks die enorm grote getallen is het echter niet zo eenvoudig om geld te verdienen aan een app. In dit artikel licht Mobiel.nl de mogelijkheden en uitdagingen toe die een ondernemer in de wereld der apps tegenkomt, en zoeken we uit of het maken van apps al dan niet als succesverhaal omschreven kan worden.

Het ontwikkelen van een app
Het ontwikkelen van een nieuwe app begint steeds met een keuze: wil je een app maken voor Android (Google) of voor iOS (Apple iPhone)? Beide platformen werken namelijk met een andere programmeertaal, waardoor je niet zomaar een en dezelfde app op beide types telefoon kunt gebruiken. In ieder geval is het programmeren van een app een erg technisch proces dat een grondige kennis vereist van de benodigde programmeertaal. Je kan je hier zelf aan wagen, ondersteund door een overvloed aan informatie op het internet. Het is echter ook mogelijk met een duidelijke visie over het eindproduct naar een professionele ontwikkelaar te stappen en hem bij je project te betrekken. Hoewel er op het internet vele tarieven en prijzen circuleren, is het quasi onmogelijk te stellen hoeveel het ontwikkelen van een gemiddelde app kost. De prijzen worden namelijk enorm beïnvloed door de complexiteit van je app en het uurloon van de firma waar je mee samenwerkt. Alles in acht genomen zou men echter kunnen stellen dat je helemaal onder aan de markt al iets in elkaar kunt laten zetten voor een kleine duizend euro, terwijl aan de andere kant van het spectrum grote bedrijven circuleren met hoogopgeleide professionals en prijzen die oplopen tot meer dan vijftigduizend euro.
Wanneer je app af is, kan je hem publiceren in de Apple Appstore of in de Google Play Store. Google rekent je hiervoor bij registratie eenmalig 25 dollar, bij Apple ben je 99 dollar kwijt op jaarbasis.

Geld verdienen met je app
Eenmaal je app gepubliceerd is, kan je geld gaan verdienen. Hiertoe zijn verschillende methodes geschikt, maar ze zijn niet allemaal even winstgevend. We zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje.

  • Reclame: de meest eenvoudige manier om te verdienen aan je app is door middel van reclame. Google biedt hiervoor specifieke diensten aan, maar je kan ook zelf deals sluiten. In ieder geval is dit een methode die pas echt interessant wordt als je app erg veel gebruikers heeft.
  • In-app aankopen: Dit is een methode die erg populair is bij spelletjes. De gebruiker van de app hoeft in principe niets te betalen, maar krijgt tijdens het gebruiken van de app de mogelijkheid om tegen betaling extra functies of andere voordelen te ontgrendelen. 
  • Verkoop van het eindproduct: Het klinkt misschien wat raar, maar veruit de grootste bedragen worden gerealiseerd door het verkopen van je app aan derden. Met name populaire en succesvolle apps worden voor enorme bedragen verkocht. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, dat een recordbedrag van maar liefst 19 miljard dollar neertelde voor de immens populaire berichtendienst WhatsApp.

Hopelijk heb je door bovenstaand overzicht een idee gekregen van de mogelijkheden omtrent apps. Hou er echter rekening mee dat de meerderheid van alle apps niets opbrengt, en dat het maken van een app dus beter vanuit een passie of droom vertrekt dan vanuit zakelijke overwegingen.

  1. Wilbert Sluiter
    |

    Onbesproken is de mogelijkheid om een voor je klanten gratis te downloaden app te laten maken als modern visitekaartje (jouw logo/info op de smartphone van je klanten) en klantenbinder (door nuttige info, klantenkaart etc.). De kosten heb je er al bij een paar nieuwe en/of terugkerende klanten uit!