Home » Amsterdammers slachtoffer identiteitsfraude via DigiD

Amsterdammers slachtoffer identiteitsfraude via DigiD

DigiDDoor een veiligheidslek bij DigiD zijn ongeveer 150 Amsterdammers eind vorig jaar slachtoffer geworden van identititetisfraude. Dat meldt de Volkskrant. Criminelen hebben onder meer bankrekeningnummers gewijzigd. Zo konden uitkeringen en toeslagen naar hen worden overgemaakt. De slachtoffers zaten zonder geld. Het is onduidelijk hoe hoog het bedrag is dat de daders hebben buitgemaakt. Het is ook niet bekend hoe de criminelen te werk gingen. Ze hebben mogelijk wachtwoorden onderschept die per post worden verstuurd. Of ze hebben persoonlijke gegevens in handen gekregen en zo opnieuw DigiD-codes aangevraagd. De slachtoffers wonen allemaal in Amsterdam Zuidoost.

Groningers eerder de klos
In december werd bekend dat Groningse studenten ook al het slachtoffer van identiteitsfraude via DigiD zijn geworden. De politie pakte vijf mensen op die aan de haal gingen met hun DigiD-accounts en mogelijk enige tonnen hebben buitgemaakt.

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Het is een strikt persoonlijke code die bestaat uit gebruikersnaam en wachtwoord waarmee kan worden ingelogd op overheidssites.