Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Aluminium lassen: hier moet je op letten

Aluminium lassen: hier moet je op letten

Geplaatst in: algemeen

Er bestaan eenvoudigere klussen dan het lassen van aluminium. Toch is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het zit hem er vooral in dat je bij lassen waarschijnlijk eerder aan staal denkt. Heel vreemd is dat niet, omdat er op de vakschool vooral aandacht wordt geschonken aan het lassen van staal. Toch is het verre van onmogelijk om aluminium te lassen. Je moet alleen met een aantal zaken rekening houden. Je vindt de belangrijkste hieronder.

Gerichte kennis is nodig

Aluminium is een metaalsoort die prima te lassen is. Wel heb je hiervoor gerichte kennis, vaardigheden en de juiste apparatuur nodig. Het is niet zo dat je iemand die staal kan lassen ook automatisch voor het lassen van aluminium kunt vragen. Er zijn meerdere kenmerken van aluminium die het voor lassers van staal ingewikkeld kunnen maken. Ten eerste is er de oxidehuis van aluminium. Dit heeft een hoger smeltpunt en is zwaarder dan het aluminium zelf. Hier moet je tijdens het lassen doorheen branden. Daarbij moet je erop letten dat je het aluminium niet laat wegsmelten. Een ideaal lasapparaat op dit vlak is een TIG met pulse functie.

De verschillende legeringen met steeds weer andere smeltpunten kunnen ook een struikelblok vormen. Om te voorkomen dat de toevoegdraad gaat opkrullen, gebruiken ervaren aluminium lassers apparatuur een zogenoemd push-pull systeem. Dit heeft een extra draadmotor die de draad door het slangenpakket heen trekt.

Aluminium moet schoon zijn

Als je aluminium gaat lassen, moet je er goed op letten dat het aluminium vetvrij is. Anders gaat het sowieso niet lukken. Verder is het zaak om goed op te blijven letten dat het materiaal niet oververhit raakt. Aluminium is een goede warmtegeleider, wat tijdens het lassen een nadeel kan zijn. Voor het lassen van aluminium is een hoger vermogen nodig.

Een professionele lasser

Hopelijk ben je niet te veel van het bovenstaande geschrokken. Het is zeker goed te doen om aluminium te lassen. Als je niet zeker van je zaak bent of het meerdere keren geprobeerd hebt zonder het gewenste resultaat, dan kan je beter eieren voor je geld kiezen. Dat doe je door een aluminium lasser in de arm te nemen. Met deze optie weet je zeker dat de klus goed gebeurt en heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen. Maak voor jezelf de rekensom. Is het de moeite waard om het zelf te proberen of kies je voor een professional. Jij kunt het best inschatten wat voor jou de goede keuze is.