Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Altijd het juiste binnenklimaat met slim gebouwbeheer

Altijd het juiste binnenklimaat met slim gebouwbeheer

Geplaatst in: huisvesting

In een bedrijfspand waar medewerkers hun werk moeten doen, is controle over het binnenklimaat en andere facilitaire zaken een groot goed. Temeer omdat het de plicht is van de werkgever om voor een gezonde en veilige werkomgeving te zorgen voor het personeel. Goed gebouwbeheer kan daar een belangrijke rol bij spelen en ervoor zorgen dat je altijd het juiste binnenklimaat hebt in je bedrijfspand. We vertellen meer over gebouwbeheer en de waarde van een gezond binnenklimaat.

Een goed binnenklimaat

Maar wat is nu eigenlijk een goed binnenklimaat? In een werkomgeving waar veel elektronische apparatuur de hele dag staat te loeien en mensen actief zijn, ontstaan veel gassen en schadelijke stoffen in de lucht. Daarom is het van belang dat de lucht voortdurend gefilterd en ververst wordt. Met de juiste gebouwautomatisering heb je een systeem dat hiervoor zorgt. Daarnaast kan zo’n systeem je ook meer controle geven over de temperatuur in de werkomgeving. Onderzoek wijst uit dat 21 à 22 graden Celsius de beste temperatuur is om in te werken en dat zowel een te hoge als een te lage temperatuur voor lichamelijke problemen kan zorgen.

Productiviteit en ziekteverzuim

Waarom is dat binnenklimaat eigenlijk zo belangrijk dat je er heel systeem voor zou moeten laten installeren? Omdat er mensen gemiddeld 8 uur per dag in moeten werken. We brengen veel van onze tijd door op het werk, en de werkomgeving is dan ook van grote invloed op ons welzijn. Van een slecht binnenklimaat met een verkeerde temperatuur en ongezonde lucht vol gassen en schadelijke stoffen gaan mensen minder goed functioneren. Ze ontwikkelen klachten, zoals hoofdpijn, irritaties aan de ogen en de keel, duizeligheid en zelfs braakneigingen. Dat gaat ten koste van de productiviteit én vormt een potentieel risico op een verhoogd ziekteverzuim.

Energie besparen met slimme gebouwautomatisering

Maar kost actieve klimaatbeheersing niet veel meer energie, waardoor je een veel hogere energierekening kunt verwachten als bedrijf? Dat hoeft niet. Met slimme gebouwautomatisering kun je dat helemaal in eigen hand hebben. Het kan je in staat stellen het gewenste klimaat in iedere afzonderlijke ruimte in te stellen en dit ook op afstand te bedienen. Zo kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie verspilt door niet door het hele gebouw heen de hele dag op volle kracht de klimaatbeheersing aan te moeten hebben staan.

Verschil tussen airconditioning en klimaatbeheersing

Misschien overweeg je om te investeren in airco voor het bedrijfspand. Het is van belang om het verschil tussen airconditioning en klimaatbeheersing te kennen. Een airconditioner haalt warmte uit de lucht door deze te verdampen. Daardoor wordt de lucht koeler, en die lucht wordt vervolgens terug de ruimte in geblazen. Klimaatbeheersing is veel omvattender dan airconditioning. Een klimaatsysteem kan ook koelen, maar is daarnaast ook in staat om lucht te verwarmen en ventileren. In tegenstelling tot airconditioning, beheerst het letterlijk alle aspecten van het klimaat in de ruimte. Het zorgt er ook voor dat er voldoende toevoer is van schone, frisse lucht die er op zijn beurt voor zorgt dat er een goede luchtkwaliteit komt en blijft.

Meer dan klimaatbeheersing

Maar gebouwbeheer is meer dan alleen klimaatbeheersing. Met het juiste systeem voor gebouwautomatisering is niet alleen de luchtverversing en de temperatuurregeling geïntegreerd, maar ook zaken als brandmelders en een inbraakalarm. Het stelt je in staat om de status van verschillende systemen te monitoren. Zo kun je ook in de gaten houden wanneer er een storing ontstaat. Het is zelfs mogelijk om meldingen te ontvangen over onderdelen die moeten worden vervangen.

Goed gebouwbeheer is daarom zeer aan te raden voor bedrijven. Het vergt een investering, maar het is een investering in een hogere productiviteit en gezonder personeel. Ook geeft het meer controle over het klimaat en andere zaken in het bedrijfspand.