Het is natuurlijk altijd vervelend als er sprake is van schade, hoe dat ook is ontstaan. Maar de ene schade kan wel veel ernstigere gevolgen hebben dan de andere. Zo is materiële schade vaak relatief eenvoudig op te lossen door iets te vervangen. Letselschade daarentegen heeft vaak veel meer impact. Omdat letsel pijn en verdriet geeft. Maar ook omdat het een leven voor bepaalde tijd of zelfs voor altijd sterk kan beïnvloeden. Wat je als ondernemer moet doen als je letselschade hebt opgelopen? Hieronder geeft een gespecialiseerde letselschade advocaat advies.
Ongelukken kun je nooit helemaal voorkomen
SDW Advocaten benoemt allereerst dat letselschade in de meeste gevallen onopzettelijk ontstaat. Niemand is foutloos, en je loopt altijd het risico iets te overkomen door toedoen van iemand anders. Bijvoorbeeld tijdens werktijd als je valt omdat een collega-ondernemer of werknemer van je opdrachtgever iets niet goed heeft vastgezet. Of tijdens je persoonlijke, vrije tijd. Bijvoorbeeld wanneer je als voetganger aangereden wordt.
De financiële impact van letsel kan aanzienlijk zijn. Vandaar dat specifieke verzekeringen, zoals de verplichte basis WA-verzekering voor voertuigen bij een aanrijding, verplicht zijn. Het is ook ten zeerste aanbevolen om andere verzekeringen af te sluiten, bijvoorbeeld een AVB, een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.
Aansprakelijkheid
Een letselschade advocaat, als SDW Advocaten, kan op basis van eerdere rechtspraken en de persoonlijke situatie een gepaste schadevergoeding berekenen. Maar wie gaat die betalen? Om dat te bepalen moet vastgesteld worden wie verantwoordelijk is voor het letsel. Ben jij dat zelf, dan kun je mogelijk bij je eigen verzekeraar terecht. Maar is iemand anders verantwoordelijk, al is het mogelijk maar deels? Dan zal ook de wederpartij of de verzekeraar daarvan aangesproken worden.
Verschillende letselschadesoorten en -vergoedingen
Er zijn allerlei soorten verwondingen of fysieke trauma’s die recht kunnen geven op een schadevergoeding. Denk bijvoorbeeld aan kneuzingen, botbreuken, een whiplash, gehoorschade, zenuwbeschadiging, rugletsel, letsel aan gebit of hersenletsel.
Hoeveel vergoeding je eventueel kunt krijgen hangt van allerlei zaken af. Denk aan de impact op je leven en de ernst van het letsel. De schadeclaim moet onder andere de medische kosten dekken en reiskosten om bij medisch specialisten te komen. Maar ook zaken zoals rechtsbijstand, woningaanpassingen of thuiszorg.
Ondernemers extra belang bij een goed afhandeling van een letselschade
Voor ondernemers is een goede afhandeling van een letselschade extra belangrijk. Waarom dat zo is? Mensen die in loondienst werken in Nederland, vallen onder het sociale stelsel. Via hun werkgever zijn ze verzekerd voor de Ziektewet, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Mensen die ziek of – deels – arbeidsongeschikt raken, behouden hun inkomen. Ondernemers niet, en die hebben dus nu en mogelijk ook in de toekomst inkomensverlies. Een schadevergoeding van letselschade dient ook deze inkomensschade te compenseren.