Als ondernemer ben je gewend om niet zomaar overhaaste beslissingen te nemen. Alle voors- en tegens worden goed tegen elkaar afgewogen. Dat geldt voor zakelijke besluiten, maar ook voor privézaken. Wil je gaan samenwonen? Dan weet je dus zeker dat het tussen jullie op persoonlijk vlak wel goed zit. Maar aan samenwonen zit natuurlijk ook een financiële kant. Samenwonen en een fiscaal partnerschap aangaan, kan zowel voor- als nadelen hebben.
Wat is een fiscaal partnerschap?
Allereerst is het goed om even uit te leggen wat een fiscaal partnerschap precies inhoudt. Is dat net zoiets als een geregistreerd partnerschap of een huwelijk? Nee hoor. Je legt jullie verbintenis nergens officieel vast. Het enige dat jullie doen in het vervolg is een gezamenlijke belastingaangifte, in plaats van ieder zijn eigen. Het fiscaal partnerschap is dus eigenlijk het doen van een gemeenschappelijke belastingaangifte. Iets wat voor een ondernemer flink wat consequenties kan hebben.
De nadelen van samenwonen of een fiscale partner
En dan beginnen we maar eens de financiële nadelen. Ga je samenwonen maar doen jullie niet gezamenlijk aangifte? Dan nog kan jullie samenwonen een fiscaal nadeel hebben, namelijk als een van jullie, of jullie allebei, zorgtoeslag ontvangen. Jullie kunnen dan alsnog als toeslagpartners worden gezien, waardoor je minder zorgtoeslag zult ontvangen als de ander een hoger inkomen heeft.
Ook een fiscaal partnerschap kan nadelige gevolgen voor je financiële situatie hebben. Zo zijn er bepaalde uitkeringen en toeslagen die alleen worden toegekend tot een bepaald inkomen. De persoon met het lagere inkomen heeft met fiscaal partnerschap geen recht meer op bepaalde uitkeringen of toeslagen. Wijzigingen in je persoonlijke situatie zoals samenwonen moet je altijd doorgeven aan de Belastingdienst als je een uitkering of toeslag ontvangt.
Fiscaal partnerschap is daarom niet verplicht als je gaat samenwonen. Wel is het handig om erover na te denken voordat je bij elkaar intrekt. Dit en een aantal andere relevante onderwerpen waar je aan moet denken vind je in de bunq samenwonen checklist.
De voordelen van samenwonen of een fiscale partner
Samenwonen of gezamenlijk als fiscaal partners aangifte doen, kan je echter ook honderden euro’s belastingvoordeel opleveren. Dit komt doordat je zaken zoals aftrekposten en vermogen kunt verdelen over jullie beiden.
Het eerste voordeel is de mogelijkheid tot herverdeling van aftrekposten. Hebben jij of je partner een eigen huis en/of studiekosten? En zit er een groot verschil tussen de hoogte van jullie inkomens? Dan kan het veel voordeel opleveren als degene met het hoogste inkomen deze kosten als aftrekposten opgeeft. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen lager. Het is vooral interessant als het inkomen daarmee in een lagere schaal voor de inkomstenbelasting valt. Dus als de partner met het hoogste inkomen de kosten aftrekt, levert dit meer op dan wanneer dit gedaan wordt door de partner met het laagste inkomen.
Een ander voordeel heeft te maken met het privé sparen als ondernemer voor je aanvullende pensioen. Omdat je dit niet collectief doet, is het verstandig ieder jaar hier wat geld voor opzij te zetten. Hoeveel je mag sparen (en mag aftrekken van je winst) voor een oudedagsreserve hangt af van je jaarruimte. Heb je weinig jaarruimte maar heb je wel winst die je graag opzij wil zetten voor je pensioen? Dan kun je ook privé sparen. Dit wordt echter wel gezien als vermogen in box 3 en ook zodanig belast. Doe je aangifte als alleenstaand persoon dan mag je 30 duizend euro belastingvrij aan vermogen hebben. Doe je echter gezamenlijk aangifte als fiscaal partners dan mag je onbelast 60 duizend euro aan vermogen hebben. Een groot verschil dus.
Is fiscaal partnerschap voordelig voor jou?
Iedereen heeft een unieke persoonlijk situatie. Daarom is het moeilijk te zeggen of het ook voor jou en je partner fiscale voordelen heeft om samen te gaan wonen. Hoe je daarachter komt? Vul eens een concept belastingaangifte op diverse manieren in. Als definitieve aanslag stuur je vervolgens de meest voordelige voor jullie samen in. Blijk je als fiscaal partner de meest voordelige aangifte te kunnen doen? Met behulp van een samenlevingscontract is het fiscaal partnerschap zo geregeld.
Als je er niet uitkomt zelf, word je aangeraden toch een belastingadviseur in te schakelen. Deze heb je mogelijk toch al voor het opstellen van de jaarrekening van je onderneming.