Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Als de koers van je beleggingsfonds daalt: Keep calm!

Als de koers van je beleggingsfonds daalt: Keep calm!

Geplaatst in: algemeen, financiën

Run je een financieel gezonde onderneming die ieder jaar weer winst maakt? En kies je er vaak voor de winst te beleggen die je niet weer hoeft te investeren? Dan kan het zijn dat je af en toe schrikt omdat je belegging in korte tijd flink in waarde gedaald is. En je dacht nog zo dat je een fonds had waarmee je weinig risico liep! Wees echter niet bang en ga niet gelijk panieken. Op de lange termijn valt het meestal mee.

Ondernemers die al langer beleggen, weten het uit ervaring: koersschommelingen horen erbij. Koersstijgingen én koersdalingen. Vrijwel elk jaar gebeurt het wel een keer dat de beurzen het op hun heupen krijgen en in de min schieten. Soms is er een concrete aanleiding. Maar vaak ook niet. Raak vooral niet in paniek.

Beleggen levert vaak meer op dan sparen

‘Keep calm’ luidt het algemene advies van beleggingsexperts. Een goed advies, zeker aan ondernemers die gewend zijn altijd snel te reageren op ontwikkelingen. Want ook al dalen koersen zo nu en dan, beleggen levert op de langere termijn meestal meer dan sparen op. En vergeet vooral niet dat je belegt voor de lange termijn. Dalen de koersen vandaag? Je hebt de tijd. Dat is óók het uitgangspunt van de beheerders  van de fondsen waarin je kan beleggen. Voor hen is een koersschommeling geen aanleiding om het beleggingsbeleid te veranderen. En ze zullen jou hetzelfde adviseren: doe geen overhaaste dingen zodra de beurskoersen naar beneden bewegen.

Economische ontwikkelingen

Een succesvolle ondernemer laat zich niet leiden door de waan van de dag. Dit geldt ook voor fondsbeheerders. Ze kijken vooral naar ontwikkelingen in de economie. Als het daar goed mee gaat, zullen de koersen na een daling weer gaan stijgen. Fondsbeheerders beslissen over de samenstelling van een fonds op basis van de beste informatie, een doordacht beleggingsbeleid en de rendementsdoelen die ze nastreven. Daar hoort ook een bepaalde termijn bij. Bij het ene fonds is dat twee tot vijf jaar. Bij een ander fonds kan dat twintig jaar zijn. Het is dan ook belangrijk om hierop te letten als je een beleggingsfonds kiest. Welke termijn past bij jou?

Spreiden, spreiden, spreiden

Nederlanders staan bekend als risicomijdend, en dit geldt ook voor de manier waarop veel ondernemers te werk gaan. Eén van de grote voordelen van een beleggingsfonds is dan ook risicospreiding. Beheerders van grote beleggingsfondsen investeren je geld niet in één of enkele bedrijven, maar meestal in honderden of zelfs duizenden. Gaat het met een bedrijf minder, dan is de kans groot dat het wordt gecompenseerd door positieve ontwikkelingen bij een ander bedrijf. Een andere vorm van risicospreiding is een verdeling van de investeringen over verschillende sectoren. Gespecialiseerde fondsen doen dat niet, generieke fondsen zoals de mixfondsen van Centraal Beheer, doen dat wel. En dan kun je zelf ook nog aan risicospreiding doen. Bijvoorbeeld door een fonds te kiezen dat niet alleen in aandelen maar ook in obligaties belegt.

En nog meer spreiden

Ten slotte nog een tip voor iedereen die niet te veel risico wil lopen. Spreid je aankopen! Leg liever elke maand op een vast moment een kleiner bedrag in, dan één keer een groot bedrag. Met de op- en neergaande koersen koop je dan uiteindelijk tegen een gemiddelde koers. En je vermijdt het risico dat je instapt op een moment dat de koersen net relatief hoog zijn.

Dit artikel is in samenwerking met Centraal Beheer tot stand gekomen.