Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Alles over autoverzekeringen en rechtsbijstand

Alles over autoverzekeringen en rechtsbijstand

Geplaatst in: mobiliteit

In Nederland rijden intussen al ruim 8 miljoen personenauto’s rond. Een o zo handig vervoersmiddel dat veel mensen iedere dag gebruiken en waar ze ook niet snel meer zonder zouden kunnen. In Nederland is het volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) verplicht om je auto te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die je met je auto veroorzaakt en daarnaast kun je ook je eigen auto tegen schade verzekeren.

Allereerst iets meer informatie over de verschillende soorten verzekeringen. Je bent minimaal verplicht tot het afsluiten van een WA verzekering, maar kunt er ook voor kiezen deze uit te breiden met beperkt of volledig casco.

Dekking van een WA verzekering

Een WA verzekering is vooral bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken van de gevolgen van een door jou veroorzaakt ongeluk. Hierbij kan het gaan om zowel materiële schade (blikschade) als om letselschade, waarbij het vooral in het laatste geval om grote bedragen kan gaan.

WA + beperkt casco of WA + volledig casco (allrisk)

Kies je voor een uitbreiding op de minimale verplichte WA autoverzekering, dan is ook schade aan je eigen auto gedekt. In het geval van WA + beperkt casco vergoedt de verzekeraar bijvoorbeeld schade die buiten je eigen schuld om is veroorzaakt door brand, bliksem, storm of inbraak. De meest uitgebreide verzekering is WA + volledig casco, dat met name vaak wordt afgesloten bij relatief jonge auto’s. Hiermee is alle schade gedekt, ook die je zelf veroorzaakt hebt.

Naast deze schadeverzekeringen kun je ook bij de meeste verzekeraars nog aanvullende pakketten afsluiten. Vooral rechtsbijstand is erg populair.

Een aanvullende rechtsbijstandverzekering

Vaak is het handig om juridische hulp te hebben bij conflicten. Heb je bijvoorbeeld een ongeluk gehad, terwijl je alleen WA verzekerd bent? Met een rechtsbijstandverzekering of rechtsbijstandsdekking krijg je in dit geval hulp om de schade te verhalen bij de tegenpartij. Je hebt al rechtsbijstand voor € 1,- dus wees niet bang dat het gelijk om een forse stijging van de premie gaat. Onthoud dat door deze aanvullende dekking de schade aan je eigen auto niet verzekerd is, maar dat je de hulp van de verzekeraar kunt inroepen om schade te verhalen.

Zo wordt de premie van je autoverzekering bepaald

De premie van een autoverzekering wordt meestal grotendeels bepaald door je leeftijd, het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en de cataloguswaarde van je auto. Erg belangrijk zijn daarnaast de schadevrije jaren die je hebt. Dat is het aantal jaar dat je rijdt zonder schade te veroorzaken aan je eigen voertuig of dat van iemand anders. Op basis hiervan krijg je namelijk een zogeheten no-claimkorting die kan oplopen tot wel 80 procent.