Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Alcoholisme op de werkvloer: hoe ga je hiermee om?

Alcoholisme op de werkvloer: hoe ga je hiermee om?

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Alcoholisme komt in alle lagen van de bevolking voor. Van alle mensen die drinken raakt ongeveer 20 tot 25 procent in meer of mindere mate verslaafd. Als we bedenken dat het overgrote deel van de volwassenen in ons land regelmatig alcohol drinkt, dan worden deze cijfers plotseling erg zorgwekkend. De kans is dus heel groot dat jij ook mensen in je omgeving kent die afhankelijk zijn van alcohol. Alcoholisme op de werkvloer komt ook geregeld voor. Vaak zelfs zonder dat je dit in eerste instantie door hebt. Maar wat zijn de regels met betrekking tot alcoholisme op de werkvloer? Hoe ga je hiermee om?

Hulp bij alcoholisme

Het drinken van alcohol onder werktijden is vrijwel altijd verboden. Tegen een vrijdagmiddagborrel is meestal weinig in te brengen, maar je mag niet opzettelijk beschonken gaan werken. Is er echter sprake van een verslaving? Dan wordt dit vanuit de wet als een chronische ziekte beschouwd. De werkgever is dan verplicht om hulp bij alcoholisme aan te bieden. Dit betekent niet alleen aanspreken op gedrag, maar ook professionele begeleiding zoeken en de tijd geven om te herstellen. Een alcoholverslaving mag in eerste instantie geen reden zijn om iemand te ontslaan, maar moet echt als een ziekte worden beschouwd.

Verborgen ziekte

Een alcoholverslaving is een ziekte. Het hele lichaam is ziek. Het hoofd ook. Bij een verslaving is men niet meer in staat om helder te denken. Het hele lichaam snakt naar drank. Ze kunnen niet meer zonder. Het is zelfs zo erg dat ze beginnen met manipuleren. Het is vaak lastig om de persoon en de verslaving los van elkaar te zien. Besef echter goed dat een verslaafde niet expres manipuleert. Dit is geen teken van een slecht karakter. Het is echt de ziekte die spreekt. 

In sommige gevallen kan een alcoholist zijn ziekte heel lang verborgen houden. Hij is afhankelijk van drank, maar drinkt net genoeg om nog te kunnen functioneren. Misschien begint hij de dag met één à twee alcoholische drankjes en verbergt hij de lucht. Hierdoor merk je niets aan hem. Je begint het pas te merken als de drankinname toeneemt. 

Daarom is het belangrijk om als werkgever goed op de signalen te letten. Merk je bijvoorbeeld verandering in gedrag? Klaagt deze medewerker vaak over lichamelijke ongemakken? Merk je dat hij er soms tussenuit glipt? Is zijn werk de afgelopen tijd achteruit gegaan? Natuurlijk hoeft dit niet te betekenen dat hij verslaafd is, maar het zijn wel redenen tot zorgen. Vraag tijdig een gesprek aan. Hoe eerder je laat merken dat je er voor hem kunt en wilt zijn, hoe beter. 

Wees je bewust van de gevaren

Merk je op dat een medewerker in beschonken toestand naar het werk is gekomen? Dan is het belangrijk om direct het gevaar in te schatten. Als een buschauffeur bijvoorbeeld de weg op wil, dan kan dit honderden levens in gevaar brengen. Wees je hier erg bewust van en grijp waar nodig in. Laat hem zijn werk niet uitvoeren zolang hij in beschonken toestand is.