Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Advocaten die advies geven over juridische vraagstukken

Advocaten die advies geven over juridische vraagstukken

Geplaatst in: algemeen

Bij het opstarten van een eigen onderneming zal je tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Hoe pak je het uitwerken van een ondernemingsplan aan? Waarmee dien je rekening te houden op juridisch gebied? Hoe zit het met de contracten die je straks sluit met je eerste medewerkers? Welke risico’s brengt dit met zich mee? Enzovoorts. Bij een eenmanszaak is dit vaak nog relatief eenvoudig. Lastiger wordt het, wanneer de hulp van bijvoorbeeld een notaris noodzakelijk is voor het opstellen van statuten. Het geldt voor een BV; ook bij een VOF worden afspraken vaak vastgelegd bij de notaris. Om goed voorbereid te zijn kan advies van een advocaat in Zwolle wenselijk zijn. Net als advocaten in Apeldoorn en bijvoorbeeld Arnhem voorzien zij ondernemers van hulp bij het oplossen van juridische vraagstukken.

Laat je ondersteunen door een advocaat bij contractstukken 

Wanneer je contractstukken opstelt wil je op voorhand weten welke risico’s dit met zich meebrengt voor de organisatie. Evenals dat je wilt weten of zaken correct beschreven staan in de contracten die je straks voorlegt aan nieuwe medewerkers en bijvoorbeeld zakenpartners. Een advocaat kan de stukken met je doornemen, om op basis daarvan te bepalen of deze juridisch correct zijn. Waar nodig zal een advocaat je adviseren om bepaalde passages uit deze stukken aan te passen, om zo sterker te staan bij eventuele conflicten. Een aanpassing kan ook noodzakelijk zijn, wanneer er passages opgenomen zijn in de contracten die helemaal niet mogen volgens de wet. Denk bijvoorbeeld aan een verbod op het solliciteren bij concurrenten, wanneer het om een contract voor bepaalde tijd gaat. 

Bij conflicten hulp van een advocaat inschakelen 

Niet alleen bij het doornemen van de contracten en bijvoorbeeld voor het advies bij juridische vraagstukken op voorhand is de hulp van een advocaat wenselijk. Schakel ook een advocaat in, wanneer er daadwerkelijk sprake is van een conflictsituatie. Denk aan een leverancier die goederen te laat of helemaal niet levert, terwijl hier mogelijk al wel voor is betaald. Of wat te denken van een afnemer die je organisatie voor de rechter daagt, omdat deze niet tevreden is over het geleverde werk. 

Verdiep je in verzekeringen als ondernemer 

Om hoge kosten in dergelijke situaties te voorkomen, is het belangrijk je bij het opstarten van een onderneming te verdiepen in de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten. Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van een advocaat, wanneer je deze nodig hebt voor juridisch advies of ondersteuning bij een rechtszitting. Kijk hierbij goed naar de verschillen in de dekking van de diverse verzekeraars