Home » Ondernemersnieuws » startups » Aantal startende ondernemingen België daalt met 11 procent

Aantal startende ondernemingen België daalt met 11 procent

Geplaatst in: startups

Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar is het aantal startende ondernemingen in België met 11 procent afgenomen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt een analyse van NSZ (Neutraal syndicaat voor Zelfstandigen) op basis van cijfers van B-information (Coface Services). “Alarmerend”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “te meer omdat ook het aantal faillissementen maand na maand piekt.”

De ondernemersorganisatie haalt de economische crisis aan om het dalend aantal nieuwe bedrijven te kaderen, maar vindt ook het weinig ondernemingsgezind beleid van de regering Di Rupo verantwoordelijk voor de neergang van het aantal startende ondernemers. “Het is gezien de heksenjacht op ondernemers en het ontbreken van krachtige relancemaatregelen* begrijpelijk dat potentiële starters aarzelen om hun zaak te lanceren.”  *Maatregelen om een opleving van de markt te bewerkstelligen, red.

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2012 werden in België 49.280 nieuwe ondernemingen opgericht, terwijl dat in in de eerste negen maanden van 2011 nog 55.349 waren. “Gekoppeld aan de faillissementsgolf die ons nu al maanden overspoelt, betekent dat een ferme achteruitgang van het ondernemerschap in ons land”, stelt de NSZ-voorzitter vast. “Er heerst op dit moment absoluut geen klimaat om als zelfstandige aan de slag te gaan.”

De meeste starters kiezen bovendien ook voor faillissementsgevoelige sectoren, zo blijkt nog uit het onderzoek van NSZ. Vooral de zakelijke dienstverlening (7725 starters tijdens de eerste drie kwartalen van 2012, 16 procent van het totaal aantal starters), de bouw (5286 starters, 11 procent van het totaal aantal starters), de kleinhandel (5257 starters, 11 procent van het totaal aantal starters), de horeca (3228 starters, 7 procent van het totaal aantal starters) en de groothandel (2989 starters, 6 procent van het totaal aantal starters) blijven in trek bij startende ondernemers.

Over NSZ
NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) is een neutrale ondernemersorganisatie die de zelfstandigen, de vrije en intellectuele beroepen en kmo’s uit heel het land vertegenwoordigt. NSZ is de stem van deze ondernemers en verdedigt hun sociale, economische en culturele belangen bij de overheid, de publieke opinie en in de media. NSZ vaart een onafhankelijke koers en is niet gebonden aan een of andere politieke visie of een bepaalde sector. Meer info op www.nsz.be.